Hirdetés

Nem vettek fel, túl kevés pontom lett!

4 perc olvasás

Sok kérdés érkezik a ponthatárok megállapításakor ügyfélszolgálatunkhoz a jelentkezőktől az egyéni eredményükkel, vagy épp a további lehetőségekkel kapcsolatban. Ezekből jó néhányra összegyűjtöttük a választ.

Úgy vélem, nem kaptam meg minden lehetséges pontot, újraszámolható-e a pontszámom?

Abban az esetben természetesen újraszámoltatható, ha valamilyen adminisztratív hiba történt. Érdemes azonban körültekintőnek lenni és pontosan tájékozódni, mivel a felvételi összpontszámokat idén számos körülmény befolyásolja: az intézmény által meghatározott tanulmányi pont, az ötödik tárgyak, az általuk meghatározott érettségi követelmények, de legfőképpen az intézményi pontok, a kategóriánkénti maximum értéke és magának az intézményi pontnak a feltételei: mikor írható jóvá pl. egy emelt szintű érettségiért adható intézményi pont stb. Először tehát ellenőrizzük számításainkat.

Hirdetés

Pontszámításról a Felvételi tájékoztatóban »

 

Adminisztratív hibát találtam, hol jelezhetem?

A besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az [email protected] vagy a [email protected] e-mail címre röviden megírják álláspontjukat pontszámítással kapcsolatban.

Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést. A jelentkező minden esetben válaszlevélben értesítést kap (még akkor is, ha a besorolási döntés módosítására nincs lehetőség, mert nem történt jogszabálysértés).

A jelentkezői hibajelzésről bővebben a Felvételi tájékoztatóban »

 

Mennyi időm van jogorvoslatra?

A besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. A jelentkezők a besorolási határozat ellen, annak megtekintésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak.

A közigazgatási per indításáról a Felvételi tájékoztatóban »


Hová fordulhatok jogorvoslatért?

A keresetlevelet az Ügyfélkapun keresztül a https://www.oktatas.hu/perkepviseleti_tarhely oldalon megadott űrlap segítségével, vagy az E-felvételibe történő feltöltéssel lehet benyújtani. A keresetlevél elkészítéséhez az Országos Bírósági Hivatal honlapján közzétett keresetlevél-minta is használható.

Hirdetés

 

Mennyi idő alatt bírálják el a jogorvoslatomat?

A keresetlevélben foglaltakat az Oktatási Hivatal 15 napon belül megvizsgálja. Ha megállapítja, hogy a besorolási döntése jogszabályt sértett, azt – egy alkalommal – saját hatáskörben módosíthatja vagy visszavonhatja.

Ha a Hivatal nem ért egyet a keresetlevélben foglaltakkal, akkor álláspontjával (védiratával) együtt továbbítja a keresetlevelet és a közigazgatási iratokat az illetékes törvényszékre 30 napon belül (azonnali jogvédelemre irányuló kérelem esetén 5 napon belül). A bíróság a kereseti kérelmet 45 napon belül elbírálja.

 

Beiratkozzak-e, ha nem a preferált szakra vettek fel?

Állampolgári joga mindenkinek, hogy ne iratkozzon be arra a jelentkezési helyre, amelyre besorolást nyert. Érdemes azonban erről értesíteni az érintett felsőoktatási intézményt.

Fontos viszont, hogy a július végén induló pótfelvételi eljárásban csak az jelentkezhet, akit nem vettek fel az általános eljárásban sehová (vagy nem is jelentkezett). Így akit felvesznek, ám nem kíván beiratkozni, az legkorábban csak az októberben kezdődő keresztféléves eljárásban jelentkezhet újra.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!