Hirdetés

Mintegy 800-an szavaztak már az Eduline felmérésén, negyedük szerint gond van a pontjaikkal

3 perc olvasás
Mintegy 800-an szavaztak már az Eduline felmérésén, negyedük szerint gond van a pontjaikkal

A felvételizők mintegy 24 százaléka szerint nem jól számolták a pontjait.

Hirdetés

Még július 24-én indított az Eduline egy nem reprezentatív felmérést a közösségi oldalán, amelyre cikkünk megjelenéséig mintegy 800-an válaszoltak. A válaszadók 76 százaléka úgy nyilatkozott, rendben vannak a pontjai, míg a 24 százalékuk szerint nem stimmelnek a pontjai. Ebben nyilván vannak olyanok is, akik az új, bonyolultabb rendszer miatt rosszul kalkuláltak, de akadnak olyanok is, akiknek valóban elszámolták a pontjait.

A ponthatárok kihirdetése után az Eduline-nak több felvételiző is írt, aki azért csúszott le az általa kiválasztott szakról vagy egyetemről, mert a rendszer rosszul kalkulált. A legtöbben azt jelezték, hogy a pontjaikat a számukra jóval kedvezőbb tanulmányi pontok helyett, duplázással számolták, emiatt nem vették fel őket egyetemre. Ezekben az esetekben a középiskolai pontjaikat azért nem számolták, mert adminisztrációs hiba történt.

Egyiküknél például rendszerprobléma miatt törlődött a 11-es bizonyítványának oldala vagy a feltöltött alkalmassági vizgsa, másikuknál a hiánypótlást nem vették figyelembe, de volt olyan, akinek az OKJ-s bizonyítványát nem számolták bele, sőt  több határontúli magyar diák esetében az ukrán és a román középiskolai eredmény nem számított.

A tegnapi cikkünk megjelenése után olyan diák is jelentkezett, akinek az intézményi pontjai nem stimmeltek, mert nem kapta meg a korábbi szakképesítése után járó többletpontot.

Hirdetés

Újraszámolhatók a pontok

Az elszámolt pontokkal kapcsolatban az Oktatási Hivatal azt a tájékoztatást adta, ha valamilyen adminisztratív hiba történt, a pontok újraszámláltathatók.

„A besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az [email protected] vagy a [email protected] e-mail címre röviden megírják álláspontjukat pontszámítással kapcsolatban. Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést. A jelentkező minden esetben válaszlevélben értesítést kap (még akkor is, ha a besorolási döntés módosítására nincs lehetőség, mert nem történt jogszabálysértés” – írták.

Vitályos Eszter államtitkár a pénteki kormányinfón kiemelte, hogy azok, akiknek kérdése van a pontszámítással kapcsolatban, forduljanak az Oktatási Hivatalhoz az [email protected] vagy a [email protected] e-mail címeken.

A besorolási döntést, azaz, hogy melyik intézménybe nyert felvételt valaki, csak ezen egyeztetést követően adja ki az elkövetkezendő napokban az Oktatási Hivatal

– tette hozzá.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!