Hirdetés

Hiába törlődött adminisztratív hiba miatt a középiskolai bizonyítványuk, az Oktatási Hivatal nem módosította a besorolási döntést

6 perc olvasás
Hiába törlődött adminisztratív hiba miatt a középiskolai bizonyítványuk, az Oktatási Hivatal nem módosította a besorolási döntést

Hiányzó bizonyítvány, rossz címke – csak néhány példa, ami alapján rosszul számolták több diák pontjait az idei felvételin, akik hiába jelezték a ponthatárhúzás előtt és után is a problémát, az Oktatási Hivatal nem módosította utólag a pontszámukat.

Hirdetés

A ponthatárok kihirdetése óta az Eduline szerkesztősége számos elkeseredett levelet kapott, amelyben a felvételizők arról számoltak be, hogy azért nem kerültek be egyetemre vagy az általuk első helyen megjelölt szakra, mert adminisztratív hiba miatt törlődött a középiskolai bizonyítványuk egésze vagy egy része. Az egyik felvételizőnek emiatt duplázással számolták a pontjait, így a tényleges pontjaihoz képest 54 ponttal kevesebbet kalkulált a rendszer, ami természetesen kevés volt ahhoz, hogy felvegyék az „álomszakjára.”

A diák Eduline-nak elküldött levelében részletesen kifejtette és képernyőfotókkal is alátámasztotta, hogy a 11-es bizonyítványát még február 4-én feltöltötte az E-felvételibe. Legközelebb február 13-án este lépett be a Felvibe, miközben átnézte a középiskolai eredményeit, le is mentett mindent, majd lefagyott a rendszer. A munkanaplóban is jól látszik, hogy a diák percekig semmit sem tudott csinálni.

A rendszer helyreállása után sikerült feltöltenem a 9. és 10. osztályos bizonyítványomat és akkor még a 11. osztályosat is láttam, így nem gyanakodtam semmilyen problémára.

–  fejtette ki a tanuló, majd hozzátette, arról, hogy hiányzik a 11. osztályos bizonyítványa semmilyen hiánypótlási üzenetet nem kapott. A hiánypótlásról egyébként csak a 12-es bizonyítványa kapcsán kapott felszólítást a Felvitől.

A felvételiző akkor vette észre, hogy valami nem stimmel, amikor a dokumentumpótlási határidő lejárta után július 13-án először látta a pontjait, akkor szembesült vele, hogy eltűnt a 11-es bizonyítványa a rendszerből.

Hirdetés

Aznap rögtön írtam egy e-mailt az Oktatási Hivatalnak, amire egy sablonválaszt kaptam. Július 15-től július 18-ig összesen 8 alkalommal hívtam az Oktatási Hivatal és a Felvi ügyfélszolgálatát, ahol az egyik ügyfélszolgálatos hölgy elismerte a rendszerhibát, de megoldást nem kínált rá. Július 13-tól július 23-ig összesen 6 db e-mailt írtam, ugyanakkor állításuk szerint először július 18-án írtam először a Hivatalnak, pedig ezt már 5 nappal korábban megtettem.

–  mondta a felvételiző, akinek az egyik válasz e-mailben az OH azt írta, hogy

nem minden dokumentumtípus esetében érkezik hiánypótlás

és egyébként is a jelentkező dolga, hogy ellenőrizze a saját adatait, no meg persze a beküldött dokumentumainak a feldolgozottsági állapotát.

Sablonválaszok

A diák a ponthatárhúzásig kétszer még az Oktatási Hivatal helyi személyes ügyfélszolgálaton is járt, és hiába volt kedves és segítőkész az ügyintéző, a problémát nem tudta megoldani, így végül mivel az algoritmus nem vette figyelembe a középiskolai pontjait, az érettségi eredményeit duplázta, így 54 ponttal kevesebbet szerzett a felvételin. Ezzel pedig lecsúszott arról a szakról, ahova a leginkább be szeretett volna kerülni.

A felvételiző ezután sem adta fel, a pontszámítási hibát jelezte az Oktatási Hivatalnak a megadott e-mailcímen, de ismét csak sablonválaszt kapott, hogy hiányzott 11. osztályos bizonyítványa, amit nem pótolt a határidőig, ezért számolták az érettségi eredményei alapján a pontjait.

Azonban nem csak ő járt így, az Eduline-nak még másik két diák is jelezte, hogy a rendszerből teljesen eltűnt a bizonyítványa, amit szintén jeleztek írásban és telefonon is többször az Oktatási Hivatalnak, de ők is csak sablonválaszokat kaptak.

Hirdetés

De nem csak emiatt nem vették figyelembe a középiskolai eredményeket. Egy negyedik felvételiző az Eduline-nak azt írta, hogy nála csak annyi volt a hiba, hogy a középiskolai bizonyítvány címke helyett érettségi bizonyítvány címkét tett a feltöltött dokumentumára. Ezt telefonon jelezte is az ügyfélszolgálatnak, ahol szóban elismerték, hogy hibáztak, hiszen a dokumentumokat meg kellett volna nyitniuk az ellenőrzés a során, akkor kiderült volna, hogy csak a címke rossz.

 

Pert indíthatnak a döntés ellen

Van, aki már megkapta a kedvezőtlen besorolási döntését, ami ellen polgári peres eljárást indíthat. Ebben az esetben keresetlevelet nyújthat be 15 napon belül a illetékes törvényszéknek címezve az Oktatási Hivatalhoz, amiben pontosan kell hivatkoznia arra a jogszabályra, amit az OH megsértett az eljárás során. Az Oktatási Hivatal ezután 30 napon belül saját hatáskörben megvizsgálja az esetet és ha egyetért vele, akkor módosítja a besorolási döntést. Ellenkező esetben továbbítja a törvényszéknek.

Azonban arra felhívták a diák figyelmét, hogy utólagosan méltányossági alapon végzettséget, bizonyítványokat vagy intézményi pontokat igazoló dokumentumokat nem fogadnak el.

A felvételizők elkeseredettek, ebben a helyzetben ilyen feltételek mellett teljesen tehetetlennek érzik magukat annak ellenére, hogy elmondásuk szerint mindent megtettek, hogy megkapják a jogosan járó pontjaikat, és bekerüljenek az egyetemre.

Az esettel kapcsolatban megkerestük az Oktatási Hivatalt is, amint válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Hirdetés

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!