Hirdetés

Hiába jelezték a felvételizők korábban a problémát az Oktatási Hivatalnak, többen azért nem kerültek be egyetemre, mert elszámolták a pontjaikat

5 perc olvasás
Hiába jelezték a felvételizők korábban a problémát az Oktatási Hivatalnak, többen azért nem kerültek be egyetemre, mert elszámolták a pontjaikat

Rendszerhiba miatt törlődött bizonyítvány, fel nem dolgozott érettségi tanúsítvány, ukrajnai középiskolai eredmények – csak néhány példa, amivel azok a felvételizők szembesültek, akiknek a felvételin nem jól számolták a pontjait, és emiatt nem vették fel őket egyetemre. Mindannyian jelezték az Oktatási Hivatalnak is a problémát még július 24-e előtt, de érdemi segítséget nem kaptak.

Hirdetés
Július 24-én a ponthatárok kihirdetése után az Eduline-nak több felvételiző is írt, aki azért nem került be egyetemre vagy a számára legszimpatikusabb szakra, mert elszámolták a pontjait. Hogy gondok lesznek a pontokkal, már a múlt héten lehetett sejteni, hiszen volt olyan felvételiző, akinek nem a legjobb emelt szintű érettségijei alapján kalkulálták a pontjait. Nála végül hosszas levelezés, telefonálgatás után korrigálták a pontokat, de nem volt mindenki ennyire szerencsés.

Az Eduline-nál a ponthatárhúzás napján készítettünk egy nem reprezentatív felmérést, amelyből kiderült, hogy a diákok harmadánál nem számolták jól a pontokat.

Középiskolai eredmények helyett duplázás

A kalkulátor szerint 393 pontom van,  és 381 volt a ponthatár a biológián.

–  írta levelében a kétségbeesett a diák, aki azért csúszott le az ELTE biológia alapszakról, mert a rendszer a pontjait duplázással számolta, és hiába járt volna jobban, a pontszámítás során nem vették figyelembe a középiskolai eredményeit.

Hirdetés

A felvételiző ugyan korábban kapott egy üzenetet, hogy hiányos az a dokumentum, amit feltöltött, ugyanis a középiskolai eredményeknél a biológia-egészségtan helyett a biológiát jelölte meg. ( Ez a tantárgy gyakorlatilag ugyanaz, mint a biológia, csak a nemzeti alaptanterv változása miatt módosult a neve.)  Ezt a diák rögtön korrigálta, de a pontszámai mégsem változtak. Ezután megkereste a Felvit, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy ne izguljon, várjon július 24-ig, majd módosulnak a pontjai. Ez azonban végül nem történt meg.

Szintén duplázással számolták egy másik felvételiző pontjait is ahelyett, hogy a középiskolai eredményeit is figyelembe vették volna, így végül 369 helyett csak 328 pontja lett, amivel nem került be az ELTE gyógypedagógia alapszakára.

Ezen kívül a külföldi középiskolai eredmények beszámításával is volt gond. Egy kárpátaljai felvételiző azt írta a szerkesztőségünknek, hogy emiatt 4 ponttal maradt le a Debreceni Egyetem nemzetközi tanulmányok szakáról, mert a középiskolai eredményeire kereken nulla pontot kapott.

Másnak az érettségi tanúsítványát nem vették figyelembe, de az Eduline-nak írt egy olyan felvételiző is, akinek rendszerhiba miatt törölték 11. osztályos bizonyítványát, és hiába jelezte az Oktatási Hivatalnak többször is e-mailben és telefonon, a problémát július közepe óta nem sikerült megoldani, így a valóshoz képest 54 ponttal alacsonyabb pontszáma volt a felvételin.

Fellebezni fognak

Hirdetés

Kivétel nélkül mindegyik felvételiző jelezte a problémát e-mailen is a Felvinek, volt, aki hat e-mailt is küldött július közepe óta, de a levelekre vagy nem írtak vissza, vagy csak sablonválaszt küldtek. A telefonos ügyfélszolgálaton is próbálkoztak, de segíteni ott sem tudtak.

Egy azonban biztos, hogy mindegyikük jogorvoslatot indít, hiszen megdolgoztak a pontjaikért.

„Kicsit meg vagyok ijedve, mert látom, hogy a fellebbezés elég bonyolult és hosszú művelet (legalábbis annak tűnik) és szerintem a hiba a felvi részéről történt.”

–  írta egyikük.

Az eset kapcsán megkerestük az Oktatási Hivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot is, de cikkünk megjelenésig nem reagáltak a megkeresésünkre. Amint válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Itt nézhetitek meg az összes 2024-es ponthatárt.

Hirdetés

Frissítés (2024.07.25. 13:32)

Az elszámolt pontokkal kapcsolatban az Oktatási Hivatal azt írja, ha valamilyen adminisztratív hiba történt, a pontok újraszámláltathatók.

„A besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az [email protected] vagy a [email protected] e-mail címre röviden megírják álláspontjukat pontszámítással kapcsolatban. Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést. A jelentkező minden esetben válaszlevélben értesítést kap (még akkor is, ha a besorolási döntés módosítására nincs lehetőség, mert nem történt jogszabálysértés)” – írják

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!