Hirdetés

Hátrányba kerülhet a felvételizők egy része, mert elfelejtették rögzíteni, hogy a „biológia-egészségtan” tantárgyat is elfogadják a Semmelweis Egyetemen

7 perc olvasás
Hátrányba kerülhet a felvételizők egy része, mert elfelejtették rögzíteni, hogy a „biológia-egészségtan” tantárgyat is elfogadják a Semmelweis Egyetemen

Akár hátrányba is kerülhetnek a pontok számításánál azok a Semmelweis Egyetemre felvételiző diákok, akik a középiskolai bizonyítványában biológia-egészségtan tantárgy szerepel. Az egyetem szerint a tanulmányi pontok feldolgozásába, rögzítésébe nincsen beleszólásuk, hiszen ezt a feladatot az Oktatási Hivatal végzi.

Hirdetés

„A biológia-egészségtan tantárgyat a középiskolai eredményeknél nem fogadja el a Semmelweis Egyetem, csak a biológiát” – mondta az Eduline-nak egy elkeseredett édesanya, akit az anonimitása miatt Rékának hívunk.

Réka fia néhány évvel ezelőtt érettségizett, de csak az idei felvételi eljárásban jelentkezett a Semmelweis Egyetemre. A tanulmányi pontokhoz a gimnáziumi bizonyítványból ötödik tantárgyként választható tantárgyak közül a biológiát választotta az E-felvételi rendszerében. Emelt szintű érettségit is tett május-júniusban biológiából, és részt vett a szóbeli elbeszélgetésen is, ami mind nagyon jól sikerült neki.

Intézményi pontok számítása 2024
  • Budapesti Corvinus Egyetem
  • Budapesti Gazdasági Egyetem
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Debreceni Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Károli Gáspár Református Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Óbudai Egyetem
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Semmelweis Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Széchenyi István Egyetem

Mikor mindezeken túl volt, kapott egy felszólítást hiánypótlásra a Felvi-től, hogy mivel a bizonyítványában még „biológia-egészségtan” néven szerepel a tantárgy, a „biológia” tantárgyat nem kérheti a tanulmányi pontok számításához.

Ennek egyrészt az az oka, hogy az idei évben sok tekintetben változik a felvételi, az egyetemek, főiskolák nagyobb szabadságot kapnak, így maguk dönthetik el, hogy milyen tárgyat fogadnak el például ötödik tárgynak.

Hirdetés

Emellett pedig érdemes megjegyezni, hogy a 2012-es nemzeti alaptantervben a tárgyat biológia-egészségtannak hívták, míg a 2020-as NAT szerint már csak biológiának. A két tanterv egy-két apróságot eltekintve megegyezik egymással. Ha a diák már az új NAT szerint tanulta középiskolába a tárgyat, akkor a bizonyítványában a biológia, ha pedig néhány éve fejezte be a gimnáziumot, akkor biológia-egészségtan tárgy szerepel.

Adminisztratív hiba történt

Réka és fia miután szembesült a problémával, felhívta a Semmelweis Egyetemet, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy adminisztratív hiba történt. Az egyetem elfelejtette időben elküldeni az Oktatási Hivatalnak, hogy a felvételin a biológia-egészségtant is elfogadják a biológia mellett ötödik tárgyként.

A Semmelweis Egyetem azt javasolta, hogy menjünk vissza a gimnáziumba, ahol húzzák át tollal az egészségtan szót a bizonyítványban, pecsételjék le a dokumentumot, és írják oda, hogy ezt ők javították.

– magyarázta Réka, aki ezután megkereste fia problémájával az Oktatási Hivatalt is. Az OH-nál telefonban megerősítették, hogy valóban adminisztrációs hiba történt, a Semmelweis Egyetem pedig még a hiánypótlási időszakban sem vette fel a biológia-egészségtant a beszámítható tantárgyak listájára. Azonban hozzátették neki, hogy ezt a többi orvosi egyetem megtette.

Az édesanya ezután rákérdezett, hogy a Semmelweis által javasolt megoldást elfogadják-e a felvételin, de erre állítása szerint nem kapott egyértelmű választ. Az OH-nál azt tanácsolták neki, hogy menjenek be a fia középiskolájába, kérjenek a bizonyítványról egy másodlatot, azon húzassák le az egészségtan szót. Ez a megoldás pedig azért vet fel kérdéseket, hiszen a másodlat egy olyan okirat, amely teljes egészében megegyezik az eredetivel. Mivel ez ebben az esetben nem áll fent, ezért Réka megkérdezte, hogy ezt a változatot biztosan el fogják-e fogadni a felvételin, amelyre csak egy „nem tudom, erre korábban még nem volt precedens” volt a válasz.

Réka emiatt az oktatási jogok biztosának hivatalát is felhívta, ahol azt mondták neki, hogy jogilag egyik megoldási javaslat sem helyes, így nem jelölhetik meg a biológia-egészségtant mint ötödik tárgyat, vagy pedig indítsanak polgári pert a Semmelweis Egyetem ellen.

Hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy Rékáék miért ragaszkodnak ennyire a biológia-egészségtanhoz. A válasz egyszerű: ebben az esetben lennének a fia középiskolai eredményeiből számolt pontjai a legmagasabbak.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségi osztályozásáról és a felsőoktatási felvételiről
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten
  • Mennyi kell ahhoz, hogy görbüljön? Pontszámítás az érettségin
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Egyetemi felvételi 2024: így számolhatjátok ki az Eduline megújult kalkulátorával a pontjaitokat
  • Felvételi 2024: hogyan alakulhatnak a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

A tanulmányi pontokat az Oktatási Hivatal rögzíti

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Semmelweis Egyetemet is, ahol kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk:

„A törvényi szabályozás értelmében a tárgyévi felvételi eljárás előtt két évvel kell meghatározni a tanulmányi pontok szempontjából ötödik tantárgyként figyelembe vehető tantárgyak körét, melyek két éve nyilvánosak minden felvételiző számára. A Semmelweis Egyetemen ezek a tantárgyak (karonként eltérően) a biológia, a fizika, a kémia, a természettudomány és az informatika (digitális kultúra). Utóbbi pl. a Digitális Fogászati Tervezés alapképzési szakhoz. A tanulmányi pontok feldolgozását, rögzítését az Oktatási Hivatal végzi, abba nincs beleszólásunk, ráhatásunk.”

A levélben kitértek arra is, hogy „Semmelweis Egyetem kutatóegyetemként kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felvételt nyert hallgatóik a természettudományok (biológia, kémia, fizika) területén a legmagasabb szintű felkészültséggel érkezzenek az egyetemre, ehhez pedig az alapot az (emelt szintű) érettségire felkészítő klasszikus – biológia, fizika, kémia – tantárgyak adják.”

„Ugyanakkor a felvételizőknek lehetőségük van a megadott tantárgyi körből másikat választani, és annak eredményét beszámíttatni. Ezen túl, abban az esetben, ha a bizonyítványt kiállító középiskola helyi tantervében a ’Biológia’ tantárgy szerepel, és a bizonyítványban előnyomtatott ’Biológia-egészségtan’ tantárgy nevet az intézmény nem korrigálta, javasoljuk felkeresni a középiskolát és javítást kérni a dokumentumban.”

–  fejtette ki a Semmelweis Egyetem.

Hirdetés

A problémával megkerestük az Oktatási Hivatalt is, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

Forrás