Hirdetés

Ezek a legfontosabb nyári dátumok, amiket érdemes fejben tartanotok, ha most felvételiztek

6 perc olvasás
Ezek a legfontosabb nyári dátumok, amiket érdemes fejben tartanotok, ha most felvételiztek

Bár a nyár alapvetően a pihenésről és a feltöltődésről szól, ezeket a dátumokat érdemes már most beírnotok a naptárotokba vagy a telefonotokba, ha idén jelentkeztetek egyetemre.

Hirdetés
Július 3. – Érettségi vége

A 2023/2024 tanév rendje szerint ezen a napon érnek véget hivatalosan is középszintű szóbeli érettségik. Az emelt szintű szóbeli érettségiket idén is korábban,  június 5-12. között tartották. Ezek után már nincsen más hátra, mint hogy kiszámoljátok a pontjaitokat, és feltöltsétek a még hiányzó dokumentumokat.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségi osztályozásáról és a felsőoktatási felvételiről
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten
  • Mennyi kell ahhoz, hogy görbüljön? Pontszámítás az érettségin
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Egyetemi felvételi 2024: így számolhatjátok ki az Eduline megújult kalkulátorával a pontjaitokat
  • Felvételi 2024: hogyan alakulhatnak a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Július 10. –  E-felvételi ügyintézési időszak vége

Eddig tart az ügyintézési időszak az E-felvételin, vagyis július 10-ig  tudjátok módosítani az adataitokat és a jelentkezési sorrendet is.

Hirdetés

Fontos, hogy új jelentkezést csak akkor vehettek fel, ha egy adott szaknak a jelentkezés során csak az állami ösztöndíjas formáját jelöltétek meg. Ebben az esetben lehetőségetek van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Illetve módosítható a jelentkezési hely szerinti telephely is, ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos, csak az egyetem más telephelyére szeretnétek járni.

Szintén eddig napig van lehetőségetek arra, hogy feltöltsétek a még hiányzó dokumentumaitokat is. Az E-felvételi rendszerében a Dokumentumok menüpontban található táblázatokban – központi / intézményi feldolgozású dokumentumok – láthatjátok a már feltöltött dokumentumaitokat. Ugyanitt tudtok ezekhez új fájlt feltölteni vagy teljesen új típusokat létrehozni – olvasható a felvi.hu oldalán.

Az egyes dokumentumok sorára kattintva pedig meg tudjátok nézni az oda tartozó fájlokat, valamint, ha a dokumentum állapota lehetővé teszi, akkor további fájlokat is fel tudtok tölteni.

Jó, ha tudjátok, hogy a közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban található eredményeket nem kell dokumentummal igazolni, vagyis ezeket nem kell feltöltenetek:

  • 2006. január 1. után szerzett érettségi bizonyítvány, tanúsítvány
  • 2006. február 1. után szerzett felsőfokú oklevél
  • 2013. január 1. után a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél
  • 2003. január 1. után Magyarországon, államilag elismert nyelvvizsgaközpontban szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány
Hirdetés

Július 16.- ­Külföldi érettségi és diploma pótlási határideje

Ha külföldön érettségiztetek vagy diplomáztatok, de magyar egyetemen szeretnétek tanulni, akkor legkésőbb eddig tudjátok feltölteni a szükséges dokumentumokat a felsőoktatási felvételihez.

Július 24. – Ponthatárok kihirdetése

Ez az a nap, amikor kiderül, hogy felvettek-e benneteket az egyetemre, főiskolára, amelyre idén is ponthatárváró rendezvényekkel készülnek a felsőoktatási intézmények az országban. Ezek programjait és helyszíneit már elkezdték nyilvánosságra hozni; Pécsett például idén is a Széchenyi téren tartják majd az egyetemre készülők buliját, Veszprémben pedig a Gyárkert Kultúrparkban pedig a Valmar lép fel.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es felsőoktatási felvételiről
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Intézményi pontok, duplázás, kevesebb pont a középszintű érettségiért: mutatjuk a 2024-es felvételi pontszámítási szabályait
  • Mutatjuk, hogyan tudtok Ügyfélkaput igényelni – A jelentkezésetek hitelesítéséhez Ügyfélkapura lesz szükségetek.
  • Felvételi kisokos: mit jelentenek a képzések rövidítései?
  • Egyetemre készültök? Ezek voltak a ponthatárok a 2023-as felvételiben
  • Külföldi továbbtanulást terveztek? Erre mindenképp szükségetek lesz

Augusztus 1. – Besorolási döntés kiküldése

Hirdetés

Legkésőbb augusztus 1-ig kell megkapnotok a besorolási döntésről szóló határozatot az E-felvételi rendszerében, ebben a dokumentumban szerepel majd, hogy hány pontot szereztetek, és hogy melyik egyetemre és milyen szakra vettek fel benneteket.

Fontos, hogy a döntéstől számítva 15 napotok van a fellebbezésre, és ha az Oktatási Hivatal indokoltnak tartja, akkor a besorolási döntést módosítja, amelyről értesítést is kaptok.

Augusztus első fele – Pótfelvételi

Ha sehova sem sikerült bekerülnötök, akkor se essetek kétségbe, hiszen augusztus első felében indul a pótfelvételi, amin csak azok a diákok vehetnek részt, akik:

  • vagy egyáltalán nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételire
  • vagy jelentkeztek, de egyetlen szakra sem kerültek be.
Hirdetés

Ha azonban nem az elsőnek megjelölt álomszakra jutottatok be, hanem csak a másodikra vagy a sokadikre, csak nem akartok beiratkozni, akkor sajnos nem vehettek részt pótfelvételin. Ti legközelebb csak a keresztféléves felvételin próbálkozhattok, feltéve persze, ha egyáltalán meghirdeti a vágyott szakotokat valamelyik egyetem.

A pótfelvételin meghirdetett képzésekhez viszont többnyire mélyen a zsebetekbe kell nyúlni, hiszen ebben az esetben az egyetemek és főiskolák általában csak önköltséges képzéseket hirdetnek meg. Állami ösztöndíjas helyekből csak nagyon kevés van.

A pótfelvételi eredménye még augusztus végén kiderül, így ha felvesznek benneteket, akkor szeptemberben a többiekkel kezdhetitek az egyetemet.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!