Hirdetés

Érettségi 2024: magyarból rosszabbul teljesítettek a diákok, mint tavaly

2 perc olvasás
Érettségi 2024: magyarból rosszabbul teljesítettek a diákok, mint tavaly

2020 óta még sohasem lett ennyire alacsony a középszintű magyarérettségik átlaga.

Hirdetés

2024. július 3-án, a középszintű szóbeli vizsgákkal sikeresen és eredményesen zárult a május-júniusi vizsgaidőszak: több mint 3 000 bizottság előtt mintegy 112 000-en tettek érettségi vizsgát. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint „idén is az elmúlt évek átlagának megfelelően teljesítettek.”

A tavaszi vizsgaidőszakban 208 779 rendes, 117 937 előrehozott és 12 390 szintemelő vizsgát tettek az érettségizők; az ismétlő, kiegészítő, javító, illetve pótló vizsgák száma együttesen több mint 8 000 volt.

Az összes megszerzett jegy átlaga idén a 3,81 lett, ami egy kicsivel alacsonyabb a tavalyi 3,84-nél.  Az összes érettségi mintegy 0,99 százaléka lett elégtelen.

A diákok a fő tárgyak közül középszintén idén is matekból teljesítettek a leggyengébben, az átlaguk ugyanis 53,71 százalék lett, ami néhány százalékponttal, de meghaladti a tavalyi átlagot.

Hirdetés

A korábbi évekhez képest idén a fő tárgyak közül a legtöbbet magyar nyelv és irodalomból rontottak a vizsgázók, hiszen átlagosan csak 60,61 százalékot értek el, amely mintegy 4 százalékponttal lett gyengébb a 2023-as átlageredménynél, ennél még közvetlenül koronavírus-járvány után is jobbat írtak a diákok.

Érdemes megjegyezni, hogy az érettségi 2024-ben magyarból sokat változott még szerkezetében is, például a feladatsorba bekerült egy irodalmi feladatlap is, ahol rengeteg adatot többek között memoritereket is kérhetnek számon írásban.

Jó hír, hogy emelt szinten a magyart leszámítva valamennyi kiemelt tárgyból az elmúlt öt év átlagánál jobb eredményt értek el.

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!