Hirdetés

Érdemes még egyszer átolvasni a pontszámítási szabályokat

2 perc olvasás

Aki szeretné otthon maga kiszámolni a várható felvételi pontszámait, annak a legfontosabb, hogy tisztában legyen a pontszámítás szabályaival. Nem késő még egyszer áttekinteni a tudnivalókat ehhez.

Miután a felsőoktatási intézmények a megszerezhető pontszámok jelentős körét maguk határozzák meg, a pontszámítás szabályai összetettebbé váltak; ugyanannak a jelentkezőnek egészen más felvételi pontszámai alakulhatnak ki ugyanazon szak más-más egyetemen, főiskolán folyó képzésén.

Hirdetés

Ha a jelentkező a saját pontszámait szeretné kiszámolni, elengedhetetlen, hogy akár újra alaposan áttanulmányozza a Felvételi Tájékoztató pontszámításról szóló fejezetét, a témában korábban írt cikkeinket, illetve az egyes szakok meghirdetéseinél található információkat. Alapvetően befolyásolhatja ugyanis az eredményeket pl. a tény, hogy az egyetemek, főiskolák az intézményi pontok számítási szabályait mind maguk határozzák meg, vagy hogy a középszintű érettségi vizsgaeredményeket nem százalékos értékükben számítják át érettségi pontokká, hanem átváltási táblázat szerint.

Még a feldolgozás is tart

A jelentkezések feldolgozása továbbra is zajlik egészen a ponthatárok kihirdetésének napjáig, addig a jelentkezői pontszámok nem tekinthetők véglegesnek. Ha még van feldolgozatlan dokumentum, vagy még nem érkezett be valamilyen idei közhiteles elektronikus, akkor az E-felvételiben megtekinthető pontszámok még változhatnak. Ugyanígy a felsőoktatási intézmények is végzik még a saját adataik rögzítését – intézményi pontok, vizsgaeredmények, mesterképzés részpontszámok –, amelynek eredménye szintúgy változtathat a pontszámokon.

Ha a tudnivalók áttanulmányozása után is maradtak kérdések, az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálati munkatársai szívesen válaszolnak bármilyen speciális pontszámítási kérdésre – azonban figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban sok kérdés érkezik hozzájuk, így nem feltétlenül tudnak azonnal reagálni egy-egy megkeresésre.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!