Hirdetés

Egy opció, ha nem vettek fel egyetemre: összegyűjtöttünk minden fontos infót a pótfelvételiről

3 perc olvasás
Egy opció, ha nem vettek fel egyetemre: összegyűjtöttünk minden fontos infót a pótfelvételiről

Sokak számára mentőöv lehet a pótfelvételi. Ugyanis, ha valakit nem vesznek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Július 24-én este kiderültek a ponthatárok, összességében elmondható, hogy még a legnépszerűbb egyetemeken is feltehetően az új pontszámítás miatt csökkentek a ponthatárok. Ennek ellenére az ELTE jogi képzésére 476 ponttal és a Corvinus gazdasági alapszakjaira is extrém magas, 440 pont feletti eredménnyel lehetett bejutni.

Nem volt gördülékeny az idei felvételi: rendszerhiba miatt törlődött bizonyítvány, fel nem dolgozott érettségi tanúsítvány, ukrajnai középiskolai eredmények – csak néhány példa, amivel azok a felvételizők szembesültek, akiknek a felvételin nem jól számolták a pontjait, és emiatt nem vették fel őket egyetemre. Az erről szóló teljes cikket itt találjátok. Innen pedig elolvashatjátok, hogy mi a teendő, ha esetleg ti is így jártatok.

Azok a diákok, akik július 24-én nem jutottak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a pótfelvételiről.

Kik adhatják le a jelentkezésüket a pótfelvételin?

Hirdetés

A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a „sima” felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek. Ebben az esetben legközelebb februárban, a keresztféléves felvételi eljárásban jelentkezhettek.

Mikor van a pótfelvételi ponthatárhúzása?

Tavaly augusztus 28-án hirdették ki a ponthatárokat, ezért várhatóan idén is augusztus végén lesz a ponthatárhúzás.

Hány szakot lehet megjelölni a pótfelvételi eljárás során?

A pótfelvételi során mindössze egy szakot jelölhettek meg.

Akár államilag támogatott képzésekre is lehet jelentkezni?

Hirdetés

Fontos tudni, hogy a pótfelvételi során az egyetemek általában jóval kevesebb szakot hirdetnek meg, és többnyire azokat is önköltséges formában. Lehet azonban találni állami ösztöndíjas képzéseket is, és olyan szakokat is, amiket az általános felvételi eljárásban még nem is hirdették meg az intézmények, mert azokat később akkreditálták.

Hol lehet jelentkezni?

Kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet jelentkezni pótfelvételivel.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!