Hirdetés

Egy legális puska, ami rengeteget segíthet az angol írásbeli érettségiken

3 perc olvasás
Egy legális puska, ami rengeteget segíthet az angol írásbeli érettségiken

Kevesebb mint egy hét múlva, május 9-én közép- és emelt szinten fognak írásbeli vizsgát tenni a most érettségiző diákok. Függetlenül attól, hogy milyen szintre mentek, az egynyelvű szótárt ne felejtsétek otthon. Mutatjuk, mi mindenben lehet a segítségetekre.

Hirdetés

Az idegen nyelvű érettségin a feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótárt is használhattok, amiről magatoknak kell gondoskodnotok. Fontos azonban, hogy ezt mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin csak az íráskészség résznél vehetitek elő.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Miért fontos egynyelvű szótárt is magatokkal vinni?

Ellentétben a kétnyelvűvel, az egynyelvű angol szótárakban nem csak a szavak felsorolása kapott helyet. Abban, amit mi fogtunk a kezünkbe, a könyv közepén több oldalon keresztül hasznos nyelvi és nyelvtani jegyzetek szerepelnek, amelyek az esszék írásánál nagy segítséget nyújthatnak.

Szinonimák, idiómák és kifejezések

Mivel a feladat során azt is figyelik, mennyire vagytok képesek az adott szinten kifejezni magatokat, a szótárban található szinonimák és általános kifejezések választékosabbá tehetik a fogalmazásaitokat.

Hirdetés

Példákat is találhattok benne arra vonatkozóan, milyen felütéssel kezdjétek el a szövegeteket, és milyen kifejezéseket használhattok a mondatok összekötéséhez vagy egy gondolatmenet lezárásához.

Esszé írás

A szótárban külön részt szentelnek az esszéírásnak is. Itt példákat találhattok arra, hogyan kezdjétek el a fogalmazásotokat, milyen kifejezésekkel lehet megszólítani azt, akinek a levelet fogalmazzátok, vagy hogyan emeljetek ki egy-egy fontos pontot a témában.

A szöveg szerkezeti felépítésében is segítséget kaphattok. A szótár példamondatokat ad arra, mivel tudjátok bekezdésekre tagolni a szöveget. Illetve a konklúzió megírására is ajánlj különböző formákat.

Emellett pedig teljes példaként szolgáló esszék – formális-, informális levél, e-mail, szöveges üzenet – is megtalálható a szótárban. Így, ha elfelejtenétek, hogyan kell megcímezni egy levelet, mik a formális követelményei az adott szövegnek, akkor ezekhez is találtok támpontokat.

Nyelvtani hivatkozások

Ha esetleg nem lennétek biztosak egy mondat helyes nyelvtanában, akkor a szótárban megtaláljátok a jelen, jövő és múlt idő különböző változatainak a leírásait és azt, hogy milyen esetben kell használni a megadott igeidőket.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!