Hirdetés

Digitális kompetencia, katonai szolgálat, e-sport: ezekért is pluszpont jár az idei felvételin

2 perc olvasás
Digitális kompetencia, katonai szolgálat, e-sport: ezekért is pluszpont jár az idei felvételin

Az új felvételi rendszer miatt egészen meglepő dolgokért is extra pontokat zsebelhettek be az idén felvételizők.

Hirdetés

2024-ben nemcsak az érettségi változott meg, hanem a felvételi pontszámítás is. A kiosztható többletpontok, új nevükön intézményi pontok összege továbbra is maximum 100 pont lehet, arról viszont az egyetemek maguk határozhatnak, hogy mire és mennyit adnak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem többek között a digitális (informatikai) kompetenciákat is értékeli a 2024-es felvételin. A műszaki, informatikai, természettudományi, gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, és pedagógia képzési területen az alábbi eredményekért jár pluszpont:

  • ICDL/ECDL Base szintű ismeretek: 25 pont
  • ICDL/ECDL Standard szintű ismeretek: 50 pont
  • ICDL/ECDL Advanced szintű ismeretek: 75 pont
  • digitális kompetenciákból, informatikából emelt szinten tett érettségi vagy felsőoktatási felvételi szakmai vizsga: 50 pont
  • digitális kompetenciákból, informatikából középszinten tett érettségi vizsga: 30 pont
Az Óbudai Egyetemen a „klasszikus” sportok mellett már az e-Sport bajnokságon történő részvételért is adnak pontot. Az országos e-Sport bajnokságon történő részvétel után 3 pont, nemzetközi verseny esetében 5 pont jár. Dobogós eredményért az előbbi esetben 10 pont, az utóbbinál pedig 20 többletpontot lehet szerezni.
A Nyíregyházi Egyetem a felsőfokú tanulmányokra felkészítő kurzusokat indít. Az ezeken résztvevő, felvételi előtt álló diákok akár 100 többletpontot is szerezhetnek a felvételi eljárás során.
Az ELTE-n, a BudapestiCorvinus Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a katonai szolgálatért is jár a pluszpont. Erről itt írtunk részletesebben.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!