Hirdetés

Szerdán érkeznek a 2024-es felvételi ponthatárai: itt az összes fontos tudnivaló egy helyen

8 perc olvasás
Szerdán érkeznek a 2024-es felvételi ponthatárai: itt az összes fontos tudnivaló egy helyen

Alig néhány nap van hátra a 2024-es ponthatárok kihirdetéséig. Összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat a felvételiről és a ponthatárhúzásról.

Hirdetés

Július 24-én pont kerül az idei felsőoktatási felvételi végére, várhatóan este 8-kor kihirdetik a ponthatárokat és közel 121 ezer felvételiző tudja meg, hogy felvették-e valamelyik magyar egyetem szeptemberben induló alap-, osztatlan- vagy mesterképzésére.

Bár a felvételi már 2023-ban is más volt, mint a korábbi években, a kormány 2022-ben bejelentett változásai hivatalosan 2024-ben léptek életbe. A legfontosabbak ezek közül, hogy megszűntek a központilag meghatározott minimumponthatárok (ez már tavaly is érvényben volt), kevesebb pont jár a középszintű érettségi vizsgákért, a többletpontok terén pedig szabad kezet kapnak az egyetemek. Az intézmények maguk dönthetik el, hogy miért, és pontosan hány pontot adnak.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es felsőoktatási felvételiről
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Intézményi pontok, duplázás, kevesebb pont a középszintű érettségiért: mutatjuk a 2024-es felvételi pontszámítási szabályait
  • Mutatjuk, hogyan tudtok Ügyfélkaput igényelni – A jelentkezésetek hitelesítéséhez Ügyfélkapura lesz szükségetek.
  • Felvételi kisokos: mit jelentenek a képzések rövidítései?
  • Egyetemre készültök? Ezek voltak a ponthatárok a 2023-as felvételiben
  • Külföldi továbbtanulást terveztek? Erre mindenképp szükségetek lesz

Így számolják a felvételi pontjaitokat

Ami nem változik, hogy a felvételi pontokat továbbra is 500 pontos (400+100) rendszerben számolják. Igaz, ez a Kulturális és Innovációs Minisztérium korábbi bejelentése szerint önkéntes tartalékos katonai szolgálat elvégzése esetén akár 564 is lehet, annak időtartamától függően ugyanis az 500 ponton felül 16, 32 vagy 64 pontot szerezhettek.

Az 500 pont egyébként a tanulmányi pontokból, az érettségi pontokból és az intézményi pontokból áll össze, vagy duplázás esetén az érettségi pontokból és az intézményi pontokból.

Hirdetés

A tanulmányi pontok a középiskolai érettségi bizonyítvány százalékos eredményeinek átlagából tevődnek össze, ami maximum 100 pont lehet. Ennek a másik részét, vagyis a másik 100 pontot az adott tantárgyak utolsó két tanult évfolyamán kapott év végi osztályzatainak összege adja, amit meg kell szorozni kettővel.

A tanulmányi pontok számításánál 2024-ben az alábbi tárgyak eredményeit kell figyelembe venni:

  • magyar nyelv és irodalom
  • történelem
  • matematika, és
  • egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) jegyei, továbbá
  • egy az egyetem által meghatározott tantárgy, ami nem feltétlen természettudományos tárgy lehet.

Az 500 pontból további 200 pontot az érettségi eredmények tesznek ki. 2024-től az egyetemek maguk határozzák meg, hogy melyik az a két tárgy, aminek az eredményét figyelembe veszik, és azt is előírhatják, hogy az adott tárgyból a felvételhez milyen szintű érettségit kérnek, tehát elég-e a közép, vagy kérik az emeltet.

Itt kell figyelembe venni azt a fontos változást, amit korábban már említettünk, ugyanis középszintű érettségi vizsga esetén a vizsga százalékos eredményének mindössze kétharmadát kaphatjátok meg pontszámként, míg az emelt szintű vizsga százalékos eredményét továbbra is százszázalékban számolják.

Hirdetés

Például egy 75 százalékos középszintű magyarérettségiért 2024-től csak 50 pontot kaphattok, míg ha ugyanennyit teljesítetek az emelt szintű érettségin, azért továbbra is jár a 75 pont. Az átszámításhoz használható táblázatot ide kattintva éritek el.

Ugyanakkor érdemes azt is észben tartanotok, hogy mivel mostantól az egyetemek rendelkezhetnek arról, hogy melyik két tárgyat veszik figyelembe, hiába jelentkeztek mondjuk anglisztikára emelt szintű földrajzérettségi birtokában, a felvételi pontok számításába ez sajnos nem számít majd bele.

Ehhez adódnak hozzá a többletpontok, vagyis új nevükön az intézményi pontok, ami az elérhető 500 pontból maximum 100 pont lehet.

Intézményi pont továbbra is járhat például

  • esélyegyenlőségért,
  • nyelvvizsgáért,
  • tanulmányi- vagy sportversenyen elért eredményekért,
  • szakképesítésért,
  • emelt szintű érettségiért és
  • katonai szolgálatért.
Hirdetés

De idén már olyan furcsaságokért is adnak intézményi pontokat egyes egyetemeken, mint a nyílt napon való részvétel, az MCC középiskolai programjának elvégzése vagy az, ha valaki olyan városból vagy középiskolából érkezik, amit az adott egyetem valamilyen oknál fogva előnyben részesít.

Duplázás

Ha az év végi és félévi tanulmányi eredményeitek nem voltak túl fényesek, de az érettségitek jól sikerült, továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy az E-felvételi rendszere az érettségi pontjaitok duplázásával számolja ki a pontjaitokat. Ebben az esetben a pontszámító rendszer a tanulmányi, az érettségi és a többletpontok összege helyett az érettségi pontokat kétszerezi, vagyis duplázza meg, és ehhez adja hozzá az intézményi többletpontokat.

Fontos tudnivaló, hogy a rendszer automatikusan a számotokra legkedvezőbb lehetőség szerint számolja a pontokat, ehhez nektek semmit sem kell beállítanotok a felvételi rendszerében.

Egyes egyetemeken továbbra is vannak minimumponthatárok

Bár a központilag meghatározott minimumponthatárok már 2023-ban megszűntek, vannak olyan szakok vagy egyetemek, amik továbbra is egy adott pont elérésétől teszik függővé, hogy egyáltalán van-e esélyetek a bekerülésre. Ha valaki például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamelyik alapszakán szeretne ősztől tanulni, akkor legalább 320 pontot kell szereznie, amihez négyes-ötös érettségire van szükség. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szakonként változik a minimumponthatárok összege, a Corvinushoz való bekerüléshez pedig 400-nál húzták meg minimumponthatárt.

Hirdetés

Hogy azon a szakon vagy egyetemen, amire ti jelentkeztetek, van-e minimumponthatár, és ha igen, akkor mennyi, azt a felvi.hu-n vagy az egyetem honlapján nézhetitek meg.

Tartsátok ugyanakkor észben, hogy az egyetem által meghatározott minimumponthatár nem azt jelenti, hogy annak elérésével automatikusan bekerültök az egyetemre. A végső ponthatár a kapacitásszámtól és a jelentkezők pontszámaitól (is) függ.

Így számolják a pontokat a mesterképzéseken

Ha mesterképzésre jelentkeztetek, rátok teljesen más pontszámítási szabály vonatkozik rátok. Ebben az esetben maximum 100 pontot szerezhettek, az viszont egyetemenként eltérő, hogy ez miből tevődik össze. Pontot érhet például az okleveletek minősítése, a záróvizsgátok eredménye, de kérhetnek akár írásbeli vagy szóbeli felvételi vizsgát is tőletek. A legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben szedtük össze.

Ekkor jönnek a ponthatárok

A 2024-es ponthatárokat július 24-én, várhatóan este 8-kor hozzák nyilvánosságra. Az eseményre Budapesten és több vidéki városban is ponthatárváró rendezvényekkel készülnek. Veszprémben VALMAR, Szegeden Carson Coma, Pécsett T. Danny koncert lesz a ponthatárok kihirdetése után. Nyíregyházán K Kevin lesz az este fellépője, a debreceni Pont Ott Partit pedig idén is a Campus Fesztiválon tartják. De lesz ponthatárváró rendezvény Egerben, Miskolcon, Győrben és Kecskeméten is.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!