Hirdetés

Ilyen legális puskákat használhattok a 2024-es magyarérettségin

2 perc olvasás
Ilyen legális puskákat használhattok a 2024-es magyarérettségin

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődnek az idei írásbeli érettségik. Mutatjuk, milyen segédeszközöket használhattok az írásbelik első napján, a magyarérettségin.

Hirdetés

Május 6-án először vizsgáznak a végzős diákok az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint összeállított érettségin magyarból.

A változások között van többek között az, hogy a vizsga első részéből kikerül a gyakorlati szövegalkotás, a helyét egy műveltségi teszt veszi át. A feladatlap második részében pedig, míg korábban három fajta szövegalkotás, az

érvelés, műelemzés, és összehasonlító elemzés közül lehetett választani, addig idén már csak két választási lehetőség marad. Az egyik opció továbbra is a műértelmezés, a másik egy általános témakifejtő esszé.

A magyarérettségi változásairól itt olvashattok bővebben.

Hirdetés

Milyen segédeszközöket lehet használni?

A középszintű írásbeli vizsgákon tantermenként négy nyomtatott helyesírási szótárt kell biztosítani az iskolának, továbbá valamennyi vizsgázó számára kell hogy legyen 9-12. évfolyamos, a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjtemény.

Emelt szintű érettségi vizsgán ezek közül csak a nyomtatott helyesírási szótár használható.

Azt javasoljuk azonban, hogy ne húzzátok az időt azzal, hogy minden egyes leírt szavat ellenőriztek. Csak akkor használjatok szótárt, ha valaminek a helyesírásában nagyon bizonytalanok vagytok, vagy ha marad időtök a végén bizonyos szavak ellenőrzésére.

Ha pedig tudjátok, hogy rossz a helyesírásotok, minél többször vegyétek kézbe a helyesírási szótárt az érettségit megelőző hetekben. Ismerkedjetek vele, hogy tudjátok, mit hol kell keresnetek.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!