Hirdetés

Ballagás 2024: milyen ajándékot vehet egy végzős osztály a tanárának?

5 perc olvasás
Ballagás 2024: milyen ajándékot vehet egy végzős osztály a tanárának?

Iskolától függ, hogy az osztályfőnök és a végzős osztályt tanító pedagógusok kapnak-e valamilyen ajándékot a ballagó osztálytól. Hogy ez csak egy párezer forintos, kézzel készített apróság, egy csokor virág vagy egy százezer forintos élményajándék, a családi kassza szempontjából nagyon nem mindegy. Arról nem is beszélve, hogy az ajándék értékét a pedagógusok etikai kódexe szabályozza.

Hirdetés

Bár nem kötelező, a májusi-júniusi ballagási szezonban rendre felmerülhet a kérdés, hogy kapjon-e ajándékot az osztályfőnök, és ha igen, akkor arra szedjenek-e a diákoktól pluszpénzt vagy csak egyszerűen vegyék meg osztálypénzből.

Az etikai kódex is szabályozza

Ha a tanulók (és főleg a szülők ) úgy döntenek, szeretnék megajándékozni az osztályt gyakran évekig tanító pedagógusokat, akkor érdemes figyelembe venniük, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe pontosan megfogalmazza, mekkora lehet az az apróság, amit egy tanár elfogadhat.

„A pedagógus a növendékeitől, a tanítványaitól, a szülőktől és a pedagógiai folyamat szereplőitől – a mindennapi életben szokásos kisebb figyelmességek kivételével – aránytalanul nagy értékű ajándékot, kölcsönt és jogtalan előnyt nem fogadhat el, nem adhat. Ilyesmit soha senkitől, semmilyen mértékben nem várhat el”

– írják.

Az etikai kódex kitér arra is, hogy mi számít aránytalanul nagy értékű ajándéknak. Ebbe a kategóriába tartozik minden, amit a pedagógus „az életvitelének fenntartása mellett azok reális piaci árán nem lenne képes megvásárolni magának.”

Ha szigorúan értelmezzük a szabályt, akkor ha például az osztályfőnök párja keresett építési vállalkozó, informatikus vagy mérnök, akkor mondjuk egy wellnesshétvége is beleférhet. Ha azonban a pedagógus szerényebb körülmények között él, és mondjuk csak a januártól megemelt pedagógusfizetéséből kell megélnie, akkor például egy ékszerszett, a páros színházbelépő, sőt még egy nagy csokor virágüzletben vett virág is határesetnek számít.

Hirdetés
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az etikai kódex emellett azt is szabályozza, mit kell tenni a pedagógusnak, ha úgy gondolja, hogy kollégája megszegte a szabályokat és mondjuk túl nagy értékű ajándékot fogadott el a diákjaitól. Ebben az esetben fel kell hívni az érintett pedagógus figyelmét, hogy megsértette a kódexet. Ha pedig a figyelemfelhívás nem jár eredménnyel, akkor az igazgatóhoz kell fordulnia az ügyben.

Virág, osztálykép, élmény

Megkérdeztük az egyik érettségis csoportban, hogy idén a ballagó diákok adnak-e ajándékot a pedagógusoknak. Az egyik szülő úgy fogalmazott, hogy az osztály a kreatív, személyes, és nem utolsó sorban költséghatékony ajándék mellett döntött: megszokott virág és osztálykép helyett mindenki egy egyedileg gravírozott tollat kap.

Volt arra is példa, hogy nagyobb büdzsét fordított az osztály ajándékozásra. Az egyik végzős azt írta, hogy élményajándékot vettek az osztályfőnöküknek, emellett pedig készítettek neki egy albumot magukról idézetekkel és képekkel. Ez mintegy 100 ezer forintba került.

Az ajándékozásból a többi, az osztályt tanító pedagógus sem maradt ki. A diákok különböző kategóriába sorolták őket. Így lesz olyan tanáruk, aki 20 ezer forint értékben kap kézzel készített kosorat, élményajándékot vagy teáskészletet. A középső kategóriába esők neszeszert vagy kínálót kapnak 10 ezer forintos értékben, míg a többi tanáruknak osztályképet és csokit adnak.

Ezen kívül a szerkesztőségünkhöz érkezett olyan információ is, hogy a ballagó osztály ezüst fülbevaló-nyaklánc szettet ad a csokor virág mellett az osztályfőnöknek.

Hirdetés

Ha szorosabb a kapcsolat, akkor persze személyes ajándék is belefér. A felhívásunkra egy diák azt írta, hogy bár csak jövőre ballagnak, de idén az osztályfőnökjük szülinapjára koncertjegyet és virágot vettek, amelyre külön szedtek be pénzt. Jövőre is nagy eséllyel valamilyen élményajándékkal szeretnék meglepni.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!