Hirdetés

Európai Unió

2 perc olvasás
Európai Unió

1951-ben megalakul a Montánunió (Európai Szén- és Acélközösség).

1957-ben-ben Belgium, Luxemburg, Hollandia, Franciaország, Németország aláírta a Római Szerződést, mely az Európai Gazdasági Közösség és az Euratom létrehozásáról döntött. Ez 1958. január 1-én lépett életbe.

Hirdetés

1965-ben a Brüsszeli Szerződés alapján megalakult az Európai Közösség. Célja a gazdasági, pénzügyi, valamint a teljes politikai integráció, határok nélküli állam, vagyis az áruk , a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlása. A hat alapítótaghoz csatlakozott később, Nagy-Britannia, Írország, Dánia (1973), Görögország (1981), Spanyolország és Portugália (1986).

1994. január 1-én életbe lépett maastrichti szerződés létrehozta az Európai Uniót. Céljai: Egységes adózás, közös rendőrség, életszínvonalbeli különbségek kiegyenítése, munkavállalók érdekeinek védelme, a munkanélküliség leszorítása, miként lehetséges új tagállamok felvétele, azonos versenyfeltételek, pénzügyi unió (ECU, 1999. január 4-től EURO).

Európai Unió legfontosabb szervezetei:

Miniszterek Tanácsa (döntéshozó), Bizottság (végrehajtó), Európai Parlament (korlátozott törvényhozás és ellenőrzés), Bíróság. Európai Tanács: az Európai Uniót érintő kérdések legfontosabb döntéshozó testülete.

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!