Hirdetés

Mohák törzse

Akárcsak a barnamoszatok és a vörösmoszatok, a mohák is az evolúciós törzsfa egyik oldalágát képviselik, amely nem vezetett tovább a fejlettebb növények kialakulása felé. Őseik valószínűleg a szárazföldi életmódra már áttért ősi zöldmoszatok lehettek. A mohák felépítése minden tagoltsága ellenére a telepes növények szerveződéséhez áll közelebb. Bár valódi szárazföldi növények, az ehhez szükséges vízfelvevő és szállító szövetek még nem alakultak ki tökéletesen. Gyökérszerű képződményeik elsősorban a talajban való rögzítésre szolgálnak. A vizet és a benne oldott tápanyagokat egész testfelületükön veszik fel környezetükből. Ezért többségükben a nedves termőhelyhez kötődnek.

Hirdetés

Az egyszerűbb felépítésűek, pl. számos májmohafaj, teleptestet fejlesztenek. A fejlettebbeken, pl. a lombosmohák testén, szár és levélszerű képződményeket különíthetünk el. Egyes fajoknál a szárszerű képződményben vízszállításra alkalmas szövetelemek is megfigyelhetők. A levéllemez azonban többnyire egyetlen sejtrétegből áll. A mohák szár- és levélszerű képződményei tehát sem felépítésben, sem működésben nem azonos értékűek a fejlettebb növények szerveivel. A mohák életmódja is szoros összefüggésben van környezetük víztartalmával.

Spórákkal szaporodnak, amelyek nedves helyre kerülve kihajtanak és kifejlődik belőlük a mohanövényke. ennek csúcsán alakulnak ki az ivarszervek. Az ostoros hímivarsejt vízcseppben úszva éri el a petesejtet, majd megtermékenyíti. A megtermékenyült petesejtből fejlődik ki az új spóratartó, benne rengeteg apró spórával. Ezzel újra kezdődhet a szaporodási folyamat. Jellemző a mohákra, hogy környezetükből nagy mennyiségű víz gyors felvételére képesek. Pl. egyes tőzegmohafajok saját tömegük húszszorosát is felvehetik rövid idő alatt. Az így felvett víz lassú leadásával előnyösen befolyásolják a talajok vízgazdálkodását. Mivel Földünkön óriási tömegben terjedtek el a mohák, elpusztult telepeik jelentősen növelik a talajok tápanyagtartalmát.

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!