A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Urbanizációs ciklus

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
3169
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-17 Küldd tovább
  Letöltés

-I.szakasz:

Az ipari forradalomhoz kapcsolható, jellemzője a városrobbanás. A falvakból tömegesen vándoroltak a városokba, nagyvárosi növekedés ment végbe. Tovább jellemző a rossz minőségű munkahelyi környezet, a fokozódó város beépítés, súlyos társadalmi és egészségügyi ellátás. Időben a XVIII. század végétől századunk 30-as éveiig tartott.

-II.szakasz:

Szuburbanizáció szakasza. A népesség térbeli elhelyezkedésének dekoncentrációja jellemzi. A nagyvárosok helyett a betelepülés a városok melletti kistelepülésekbe irányul. Ez a szakasz a 60-as évekig tartott. Kezdetét veszi az ipari kitelepülés a városokból. Jellemzi az ipar gyors fejlődése, térhódítása. Elkezdődik a településrendszerek strukturális átalakulásának folyamata. Új lakónegyedek, lakóparkok épülnek a város szomszédságában, miközben a városon belül kialakulnak a gettónegyedek. Ezek a tényezők maguk után vonják, hogy a pihenő-, üdülő-övezetek fejlődése nagyban megindul.

 

 

-III.szaksz:

Dezurbanizáció szakasza. A hetvenes évektől figyelhető meg ez a jelenség. A foglalkoztatottak nagy része már nem a termelő ágazatokban van, hanem a szolgáltatásokban talál munkát. A falusi térségek szerepe megnő az oda kitelepülő lakosság hatására, az ingázás egyre nagyobb távú. A városi térségek leértékelődnek. A városok körüli elővárosi gyűrű azonban tovább bővül. Magyarországon ez a jelenség még nem érzékelhető.

-IV.szakasz:

Reurbanizáció szakasza. Ez egy jövőbe menő következtetés, még nem észlelhető sehol. Informatika ösztönözte urbanizációnak is nevezik. A csúcstechnológiák széleskörű, általános elterjedés. Feltételezik, hogy egységes civilizációs szintű településrendszer alakulhat ki, így számolhatunk újabb központok megjelenésével.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Urbanizáció

Az urbanizáció egyrészt a városok növekedését és szaporodását, másrészt a...

Close