A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


A kőolaj feldolgozása

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
14476
Nyomtasd
Dátum: 2008-03-11 Küldd tovább
  Letöltés

Szénhidrogének: csak szénből és hidrogénből épülnek fel. Nyílt láncú telített vagy telítetlen szénhidrogének tartoznak ide.

 

A kőolaj feldolgozása:
A kőolaj a föld mélyébe került elhalt állati maradványok bomlástermékei, a bomlás óriási nyomáson, oxigéntől elzárva, magas hőmérsékleten évmilliók alatt következett be.

A kőolajat a föld mélyéből kőolajkutakkal termelik ki, amikor a kőolajat a mellette mindig jelenlevő földgáz és vízgőz nyomása hajtja fel a csövekben, ha a nyomás kicsi, kiszivattyúzzák.

A kőolaj nehezen folyó, olajzöld vagy olajkék folyadék. Nehezen gyullad meg, de ha meg-gyullad, égéshője igen magas. Legfontosabb energiahordozónk és a műanyagipar ipari alap-anyagai származnak belőle. Sokféle szénhidrogén-vegyületből áll. A feldolgozásával a petrolkémia, a műanyag előállításához szükséges alapanyaggyártással az olefinipar foglalkozik.

A kőolaj-feldolgozás alapelve a frakcionált desztilláció, ami azt jelenti, hogy a kőolaj igen sokféle összetevőit forráspontjuk alapján választják szét.

 

Ipari berendezések:
A frakcionáló kolonna, amely kb. 150 – 200 cm átmérőjű 20 – 30 m magas henger alakú vastartály, amelyben sok keresztirányú, egyenlő tányér van beépítve. Minden tányéron van egy lyuk. A kőolajat 400 oC-ra az oszlopon kívül felmelegítik, gőzeit a kolonna alján bevezetik, a gőzök a tányérok lyukain át felfelé áramlanak, és közben lehűlnek. A legkisebb forráspontú anyag az oszlop tetejéig jut el. Az oszlop oldalán egy-egy tányércsoporton összegyűlő és lecsapódó termékcsoportot az oszlopból kivezetik egy-egy hűtőbe, ahol a gőzök kicsapódnak. A kivezetett frakciók termékcsoportot alkotnak. Egy-egy termékcsoport többféle különböző forráspontú termékből áll.
A termékcsoportokat frakcióknak nevezzük.

  • földgáz
  • benzin, 80 °C – 180 °C-ig
  • kerozin (petróleum), 150 °C – 300 °C-ig
  • gázolaj, 200 °C – 350 °C-ig

 

Legalul a kazánban marad a desztillációs maradék a pakura.

 

Pakura hasznosítása:

  • erőműben elégetik
  • vákuumos lepárlás: ha a desztillálóból a levegőt kiszívatjuk, csökkentett légnyomású állapot következik be, ez a vákuum. Vákuumban az összetevők forráspontja lecsökken, és a molekulák elbomlás nélkül alacsonyabb hőmérsékleten frakcionálhatók.

 

 

Az ilyen vákuumos lepárlás termékcsoportjai:

  • vazelinek;
  • parafinok;
  • krakkolás: magas nyomáson katalizátorral hidrogéngáz bevezetésével a hosszú szénláncú szénhidrogének rövidebb szénláncokká töredeznek, azaz műbenzin állítható elő, amit krakkbenzinek nevezünk. A krakkolás termékei a krakkbenzin és a krakkgáz, amely a CO+H2 1:1 arányú keveréke. Ezt víz hozzáadásával állítják elő. Az olefinipar igen fontos alapanyaga.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!


Hozzászólások (3)


Ezt olvastad már?
Elektrokémia

Redoxireakciók Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik,...

Close