Hirdetés

Külföldön érettségiztem. Elfogadják az érettségimet a jelentkezéshez?

3 perc olvasás

Amennyiben a külföldön szerzett vagy a Magyarországon mûködõ külföldi középiskola által kiadott bizonyítványodnak a magyar érettségi bizonyítvánnyal való egyenértékûségét az Oktatási és Kulturális Minisztérium megállapította, a jelentkezési lapodhoz csatolnia kell az errõl szóló hatósági határozat vagy igazolás másolatát.
Ha bizonyítványodnak magyarországi elismerése nem történt meg, akkor a felsõoktatási intézménybe való jelentkezéskor a pályázónak jelentkezési lapjához csatolnia kell a külföldi bizonyítvány és a mellékletét képezõ tantárgyjegyzék másolatát, valamint azok hiteles fordításának másolatát. A bizonyítvány továbbtanulási céllal történõ elismerésére irányuló eljárást az ilyen esetekben a felsõoktatási intézmény folytatja le.

Az alább felsorolt országokban kiadott, középfokú végzettséget tanúsító külföldi bizonyítványokat automatikusan egyenértékûnek kell tekinteni a magyar érettségi bizonyítvánnyal:
Albánia, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Csehszlovákia, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, India, Írország, Izland, Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság, Kazahsztán, Kína, Kirgízia, Laosz, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Moldova, Norvégia, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szentszék (Vatikán), Szerbia és Montenegró, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Szovjetunió, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Jogszabály mondja ki továbbá az International Baccalaureate Organization (IBO) és a Deutsche Schule által kiadott bizonyítványoknak a magyar érettségi bizonyítvánnyal való egyenértékûségét.

Ha a bizonyítványt nem a fent felsorolt országok vagy intézmények valamelyike adta ki, akkor a továbbtanulási céllal történõ elismerési eljárás lefolytatásakor a felsõoktatási intézmény az alábbi döntéseket hozhatja:
– megállapítja, hogy a külföldi bizonyítvány Magyarországon felsõoktatási intézménybe való jelentkezésre jogosítóként elfogadható, vagy
– megállapítja, hogy a bizonyítvány Magyarországon felsõoktatási intézménybe való jelentkezésre jogosítóként nem fogadható el, ezért az elismerést megtagadja.

A külföldi bizonyítvány eredményeit, amennyiben a bizonyítvánnyal a magyar érettségi bizonyítvánnyal egyenértékûként továbbtanulásra jogosítóként elismerhetõ, a felvételi szempontjából az a magyar felsõoktatási intézmény minõsíti, amelybe a pályázó jelentkezési lapját benyújtja. Az eljárás során a felsõoktatási intézmény a felvételi tantárgyakból megállapítja az egyes tantárgyak vizsgaszintjét és százalékos eredményét.

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!