Hirdetés

I. István és az államalapítás

4 perc olvasás
I. István és az államalapítás

Géza fejedelem 997-ben meghalt, fia I.István követte a trónon (Uralkodott 997-től 1038-ig. 997-1001 között mint fejedelem, 1001-1038 között mint király uralkodott.), azonban  a trónra Koppány is igényt tartott, mert érvényesíteni akarta azt a szokást, mely alapján az özvegy fejedelemasszony keze és a hatalom őt illeti (szeniorátus). István a Veszprém melletti csatában legyőzte Koppányt, és 1001. jan. 1-jén királlyá koronáztatta magát Esztergomban. Ezzel jogot kapott arra, hogy megszervezze az egyházat Magyarországon.

Hirdetés

István felszámolta egyes törzsfők önállóságát, mivel az akadályozta volna az erős központi hatalom kiépítését. Ő maga hatalmát Istentől eredőnek tekintette. Hatalmát azzal juttatta érvényre, hogy pénzt veretett, törvényeket hozott és okleveleket adott ki.

1003-ban megszüntette az erdélyi Gyula önállóságát, területeket szerzett a Szerémségben, majd Aba Sámuel és Vata területeit kapcsolta a királysághoz. Széttelepítette a legyőzött törzseket, hogy a lázadást megakadályozza. 1028 körül felszámolta Ajtony törzsi államát, ezzel a Kárpát-medence tényleges uralkodója lett.

Még 553 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!