Hirdetés

A Hunyadiak: Hunyadi Mátyás uralkodói portréja

8 perc olvasás
Hunyadi Mátyás

Hatalomra jutás:

Mátyás 1443-ban Pozsonyban született. A kornak megfelelő lovagi nevelést kapott (tanítója Vitéz János váradi püspök volt), de emellett humanista szellemben egyház- és államjogot, művészeti ismereteket, orvostudományt és latint is tanult.

Hirdetés

Hunyadi János halála után úgy látszott, hogy a Garai-Cillei liga javára billen a mérleg nyelve. V. László ígéretet vett Hunyadi Lászlótól a királyi várak és jövedelmek átadásáról. Hunyadi László azonban nem akart lemondani a hatalomról. Cilleit meggyilkolták, a király Lászlóra hagyta atyja minden tisztségét. Szabadulása után a király Budára csalta a két Hunyadi fiút, Lászlót lefejeztette, Mátyást fogságba vetette.

László azonban 1457-ben váratlanul meghalt. A Hunyadi-család az uralkodó halálát hírül véve azonnal lépéseket tett Mátyás királlyá választása érdekében.Vitéz János megegyezett Podjebrád György cseh kormányzóval Mátyás kiadatásáról, Szilágyi Mihály – Mátyás nagybátyja – pedig 1458 elején, Szegeden megállapodott Garai László nádorral. Szilágyi Garai bántatlanságát, a nádor Mátyás támogatását ígérte. Nyomatékul Szilágyi 15 ezer fegyverest vonultatott fel a királyválasztó országgyűlésre. Mátyást az országgyűlés a Duna jegén királlyá választotta 1458. január 24-én. Megkoronázni nem tudták, mivel a korona III. Frigyesnél volt, de ünnepélyesen a királyi trónra ültették. Szilágyi kedvező törvényeket fogadtatott el a nemesség számára (Szilágyi-féle cikkelyek): az ország védelme a király feladata, nem vet ki rendkívüli adókat, nem alkalmaz idegeneket a kormányzásban. A fiatal király (15 éves) mellé a gyűlés 5 évre Szilágyit állította kormányzónak.

A hatalom megszilárdítása:

Még 1191 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

További történelem kidolgozott érettségi tételeket itt találsz.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!