Hirdetés

Kristályrács típusok

3 perc olvasás
Kristályrács típusok

A szilárd halmazállapotú anyagokról

A szilárd halmazállapotú anyagokban a részecskék között olyan erős a kölcsönhatás, hogy nemcsak a térfogatuk állandó, hanem az alakjuk is. A szilárd anyagok lehetnek amorf és kristályos szerkezetűek.

Hirdetés
  • Az amorf anyagokban a részecskék elrendeződése nem szabályos, vagy csak kisebb szabályos körzetek vannak. Az amorf anyagok olvadáspontja nem meghatározott. Ilyen amorf anyag például az üveg.
  • A kristályos anyagokban a részecskék szabályos rendben „kristályrácsban” helyezkednek el, a rácspontokon lévő részecskék rezgőmozgást végeznek. A rezgőmozgás tágassága (amplitúdója) a hőmérséklettől függ.

A rácsenergia az az energia, amely szükséges ahhoz, hogy 1 mol kristályos anyagot szabad részecskékre bontsunk. Mértékegysége: kJ/mol. Előjele: +, pozitív. Az olvadáspont hőmérsékletén a rezgőmozgást végző részecskék akkora energiára tesznek szert, hogy összeomlik a kristályrács, az anyag folyadékká alakul.

Molekularácsos kristályok

A molekularácsos kristályok rácspontjain molekulák vannak, amelyek között másodrendű kötések hatnak.

Miután a rácsenergia a másodrendű kötésből adódik, ezért a molekularácsos kristályokat a moláris tömegükhöz képest alacsony olvadáspont, forráspont, kis keménység jellemzi. Sem kristályuk, sem az olvadékuk nem vezeti az elektromos áramot.

Hirdetés

Ionrácsos kristályok

Az ionrácsos kristályokban a rácspontokon ellentétes töltésű ionok vannak. Az ellentétes töltésű ionokat elektrosztatikus vonzás tartja össze, amelyet ionkötésnek nevezünk.

Az ionkristályokban a rácsenergia nagyságát az elsőrendű kémiai kötés, az ionkötés erőssége határozza meg, ezért az ionkristályok általában magasabb olvadáspontúak, nagyobb keménységűek, mint a molekularácsos kristályok. Szilárd halmazállapotban az elektromos áramot nem vezetik, de olvadékukban szabadon mozgó ionok vannak, és vezetik az elektromos áramot.

Atomrácsos kristályok

Az atomrácsos kristályok rácspontjain atomok találhatók, amelyek kovalens kötéssel kapcsolódnak össze. Az elsőrendű kovalens kötés miatt az atomrácsos kristályok rácsenergiája nagy, ezért ezek a kristályok magas olvadáspontú, nagy keménységű, kémiai hatásoknak is ellenálló anyagok. A valódi atomrácsos kristályok nem vezetik az elektromos áramot.

Fémrács

A fématomokat a kis ionizációs energia, a kis elektronegativitás jellemzi, vagyis vegyértékelektronjaik könnyen delokalizálódhatnak. A fémkristályban, a rácsban rögzített pozitív töltésű ionokat a viszonylag szabadon mozgó elektronok „tengere” veszi körül.

A fémes kötés elsőrendű kémiai kötés, tehát a fémrácsban elég nagy a rácsenergia, hogy standard állapotban szilárd halmazállapot jöjjön létre. A fémek jól megmunkálhatók, jól vezetik a hőt és az elektromosságot. Vezetőképességük a hőmérséklet növekedésével csökken.

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!