Hirdetés

Tolkien: A Gyűrűk Ura

9 perc olvasás

A Sinda nyelv eredete 1917-re nyúlik vissza. Jellegzetessége a kelta – elsősorban a walesi – hangzás, amelynek egyik érdekessége a különféle hangzóváltozások – mutációk. Noha nem egyszerű, éppen ez teszi ezt a nyelvet oly széppé és dallamossá.

Hirdetés

A történetben fellelhető lények többsége a mitológiákból eredeztethető, mint például a tündék, amikhez hasonlókkal az ír illetve a skandináv mitológiákból hallhattunk. Az ír tündérek és Tolkien tündéi sok hasonlóságot mutatnak. Testfelépítésben hasonlatos az emberekhez, de szebbek, és a zene illetve tánctudásuk párját ritkítja. A tündérek (és tündék is) hatalmas birodalmakat irányítanak, és teljes emberi életet élnek. Végül átadták helyüket az embereknek. Viszont a moralitásuk és a szerelmi viszonyaik nagyon eltérőek. Az ír túlvilágok és a „tünde nyugat” is sok hasonlóságot mutat. Nyugaton, a tengeren túl található, tökéletes, minden romlástól, betegségtől, haláltól mentes hely, ugyanakkor a holtak birodalma és az emberek többsége által megközelíthetetlen, láthatatlan, rejtő varázslatok védik. További említésre méltó párhuzam, hogy a tündérek uralma alatt állnak a természeti jelenségek és az idő náluk másképp telik, mint az embereknél.

De sajátos lényeket is kitalált, mint például az orkokat (angolul: orc). Senki sem gondolná, hogy az „orc” szó egy mozaikszó: Oxford Rugby Club, mely az általa nem igazán kedvelt sport, általa nem szívlelt játékosaira utalt.

Nagyon sok teológiai téma jelenik meg az elbeszélésben: a jó és a rossz harca, kegyelem gyakorlása, halál és halhatatlanság, alázat és a barátság. Jó és rossz harcára Frodó és az Egy Gyűrű kapcsolatát lehet megemlíteni. A műben a történet haladtával változik a gyűrűhordozó hobbit lelke, melyet külsejének változása kísér. Eleinte könnyű ellenállni a kísértésnek, de később egyre nehezebb. S olybá erőssé válik, hogy szinte egy barátság kötelékét is szétzúzni látszik. Az Egy Gyűrű hatalmának hatását jól mutatja a sztúr Szmeágolt, egy torz teremtménnyé, Gollammá változtatja (meghasad a tudata), aki képes ölni is azért, hogy a „drágaságát” visszakapja. „És ne vigyél minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól” idézet jól mutatja a vallásos hátteret a műben, mely Frodó és az Egy Gyűrű harcáról írhatna. Alázat és barátság képe ugyancsak feltűnik a műben. Csavardi Samu a legjobb barátja Zsákos Frodónak, segíti őt, ő önt belé erőt az út folytatásához, a Gyűrű hatalmának legyőzéséhez. Barátság szövődik két egymással ellentétben álló nép fiai, Zöldlomb Legolas illetve Glóin fia, Gimli között. Őket a Szövetség kovácsolta egységbe, majd a versengés és a bajtársi alázat.

A különböző erények fontos szerepet töltenek be a műben, például az irgalom és szánalom, melyet Bilbó és Frodó mutatnak Gollammal szemben, győzelmet hoznak.

Hirdetés

A mű szereplői sztereotip figurák. A jók nagyon jók, a gonoszak pedig nagyon gonoszak. Aragorn a lovagi eszmények megtestesítője, Boromir a tökéletes hadúr, Gimli a kiváló harcos, Szauron, a gonoszság megtestesítője, akit szinte sátánként is emlegetnek, s talán Hitler alakja ihlethette meg az írót.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!