Hirdetés

Radnóti Miklós 1909-1944

32 perc olvasás

A költemény kitűnő példája az alkotói szemléletváltásnak, annak, ahogyan a fogalmi jelentést maradéktalanul lehet elrejteni a természeti jelenségek leírása mögé.

Hirdetés


Hirdetés

Április

Ragyogó rügyre ült most le a nap

s nevetve szamárfület mutogat.

Madárfi erre eltátja csőrét,

hunyorog feléje a nevető rét

s a bárány is csodálkozik. Csoda

hogy nem billen ki száján fogsora.

Ragyogó rügyön álldogál a nap,

indulni kész, arany fején kalap.

Fiatal felhő bontja fönt övét

s langyos kis esőt csorgat szerteszét,

Hirdetés

a rügy kibomlik tőle és a nap

pörögve hull le és továbbszalad.

A játékos költő pillanatnyi vidám hangulatát rögzíti a vers. Már a cím is ezt ígéri, hiszen az április hónaphoz, főleg április elsejéhez a beugratások, tréfálkozások, a vidámság hangulata társul.

De a bolondok hónapja elnevezés vonatkozik az időjárásra is. A népi megfigyelés szerint az „r” betűs hónapok sorába tartozik, „márpedig amelyik hónapban „r” betű van, annak nem kell hinni, mindegyik szeret az ember bőrivel figurázni”.

A hónap nevének hivatalos magyarázata szerint áprilist Mars isten kedveséről, Venusról, a szerelem és szépség római istennőjéről nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni”, ami utalás az ekkor kinyíló természetre.

Bolondos, tréfálkozó, idilli hangulat hatja át a költemény egészét, s ott izzik benne a természet újjászületésének derűje. A mindössze két versszakból álló költemény azonos felépítésű: mindkettő megszemélyesítésre épül. A vicces kedvű nap a „ragyogó rügyre” ül, s „szamárfület mutogat”. Ámulatba ejti, megnevetteti a madárfit, a rétet, a bárányt. A csoda pillanatokig tart, hiszen a szeszélyes áprilisi időben feltűnik egy fiatal felhő, s kalapot tesz a nap fejére, „s langyos kis esőt csorgat szerteszét”. Tőle „a rügy kibomlik”,s új életre kel a természet. Csupa játék, vidámság, mozgalmasság a vers. Ezt fejezi ki az igék túlsúlya, a vers felfokozott zeneisége, melyet az alliterációk, a jambikus lejtésű páros rímekben összecsengő sorok  erősítenek fel.

Hirdetés

 

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4 5 6 7


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!