Hirdetés

Nyomtatók

A számítógéphez kapcsolható nyomtatóknak (printereknek) sok fajtája létezik, de a legelterjed-tebbek a mátrix-, a lézer- és a tintasugaras printerek. Több adattal jellemezhetők: felbontás, nyomtatási sebesség, színkezelés, környezetvédelmi szempontok stb. A felbontás mértékegysége a dpi (dots per inch, azaz a hüvelykenkénti festékpontok száma). A sebesség mérésére a lap/perc mérőszámot hasz-nálják.

Hirdetés

A mátrixnyomtatók írófeje több (általában 9 vagy 24), egymás felett elhelyezkedő, apró tűből áll. Működés közben a fej adott sebességgel halad el a festékes szalag előtt. Amikor karakter kirajzolá-sa szükséges, a tűkre kalapácsok ütnek rá és a tűk a festékes szalagon keresztül nyomot hagynak a pa-píron. Színes kivitelben is gyártják. Hátránya a gyenge nyomatminőség, a viszonylagos lassúság és a nagy zaj. Előnye viszont az, hogy egyedül ez a típus alkalmas egyszerre több példány átütésére (máso-latkészítésre).

A lézerprinterek esetén a nyomtatandó mintát lézersugár rajzolja fel egy szelénhengerre. A raj-zolat elektromos töltése utasítja a festékport, hogy mely részleteknek kell fedetteknek lenniük. A fes-ték azután erről a szelénhengerről kerül át a papírra, és ott egy fűtőhenger rögzíti. Nagy előnyük a ki-váló nyomtatási minőség (300-1200 dpi) és a nagy sebesség. A működési elvből adódóan oldalorien-tált elven működik, azaz nem soronkét, hanem egy teljes oldalt nyomtat. Ezért saját memóriával kell rendelkeznie. Színes lézernyomtatók is léteznek, ezeknél a színes kép cián, bíbor, sárga és fekete komponensekből áll össze (CMYK technika). Elméletileg a három alapszín keveréséből feketének kel-lene lenni, a valóságban azonban piszkosszürke színt kapunk, ezért van szükség a külön fekete alkal-mazására. Minthogy a színes lézerprinterek gyakorlatilag négy egyszínű printerből állnak, áruk is en-nek megfelelő…

A tintasugaras nyomtatók úgy állítják elő a nyomatot, hogy a folyékony festéket apró lyuka-kon, fúvókákon keresztül juttatják a papírra. Az elv azonos, de a festékcseppek képzésében az egyes gyártók között különbségek vannak. Az egyik módszer a bubble jet technológia, ahol a tintát egy bu-borék löki ki, amit membrán mozgat. A módszer hátránya, hogy – mivel a gázok összenyomhatók – a buborék nagysága nem szabályozható elég finoman. A másik a piezo-technológia, ami azt a tényt használja ki, hogy a kristályok feszültség hatására megváltoztatják méretüket. Ez a méretváltozás arra éppen elegendő, hogy a tintacseppet elő lehessen állítani. A harmadik módszer a thermal ink jet tech-nológia, amelynél már nem mechanikus, hanem termikus úton juttatják a tintát a papírra. A fúvóka egy fűtőellenállás, s a gyors fűtés hatására a képződő tintacsepp kilövell a fúvókából. Többszínű nyomtatás esetén a tintasugaras nyomtatóknál is a CMYK keverést alkalmazzák. Előnyük a halk működés, a las-san lézerprinterekével vetekedő nyomtatási minőség és az egyre fokozódó nyomtatási sebesség.
A papíron való megjelenítés speciális eszköze a plotter vagy rajzgép. Arra használatos, hogy a számítógépen készült rajzokat kinyomtassuk. Általában speciális filctollakkal, tuskihúzókkal, újabban tintasugaras patronokkal dolgozik. Különböző méretekben készül, a kisebb méretűek lapos felületen rajzolnak, a nagyobbak (egészen A0 méretig) ún. dobplotter kivitelűek.Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!