Hirdetés

Latin-Amerika

2 perc olvasás
Argentina

A két legjelentősebb mezőgazdasági termelő Argentína és Brazília. Rosario a kukorica, Santos pedig a kávéexportjáról híres. A közép-amerikai köztársaságokat valaha banánköztársaságoknak nevezték, mert szinte egyetlen exportcikkük a banán volt, de evvel nagy monopóliumot tartottak a kezükben.

Kubában is a mezőgazdaság dominál, mégis állandó az élelmiszerhiány, s szinte minden termékre bevezették már a jegyrendszert. Az ország fő terménye a cukornád. Legismertebb terménye a dohány, melyből kubai szivarok készülnek, s a kubai rum is világszerte ismert. A koka a kokain alapanyaga, s termesztésében a Bolívia-Kolumbia-Peru kokainháromszög jeleskedik.

Hirdetés

Az iparosításban a latin-amerikai országok főleg külföldi tőkére támaszkodnak. Az állam a közlekedés és a nehézipar fejlesztésében vállal szerepet. Az idegen cégek profitjuk négyötödét kiviszik az országból, s csak keveset fordítanak új beruházásokra. A nehézipar csak néhány nagyobb ország nagyobb városaiban fejlődött ki, Buenos Airesban, Mexikóvárosban, Sao Paulóban.

Latin-Amerika mezőgazdasági termékeket és ásványi nyersanyagokat exportál. A legtöbb ország fő kereskedelmi partnere az USA. Argentína és Uruguay kevésbé kapcsolódik az USA külkereskedelmi érdekkörébe, mert hagyományos exportcikkeinek, a húsnak és a nyersbőrnek legfőbb felvevő piaca az Európai Közösség.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!