Hirdetés

A tökéletesen versenyző vállalat piaci stratégiája

5 perc olvasás

Teljes bevétel és határbevétel

Teljes profit és határprofit

A profitmaximalizálás lehetőségei:

–          adott árak mellett az összbevétel és összköltség ismeretében,

–          illetve a határbevétel és határköltség elemzése alapján.

Fedezeti pont és üzemszüneti pont, a gazdasági profit és a veszteség nagyságának grafikus ábrázolása

Hirdetés

 

0, Tökéletes verseny esetén sok eladó illetve vevő áll szemben az összpiaci kereslettel illetve kínálattal. Ekkor egyik vállalat sem képes egyedül befolyásolni a piacot ezért ár külső adottság egy-egy szereplő szempontjából, a szereplők árelfogadók, és e piacon szabad a be- és kilépés.

A tökéletes verseny biztosítja a minimális árat és a legnagyobb termelési mennyiséget, ha képes azonos műszaki és költségszínvonalat elérni, továbbá az erőforrások legjobb elosztását a gazdaságban.

Hirdetés

1, Bevételi függvények:

Árbevétel (TR): adott időszakban a termék értékesítéséből származó összes jövedelem (QŸP)

Határbevétel (MR): megmutatja, hogy egységgel változtatva az eladott mennyiséget, mennyivel változik az összbevétel (∆TR/∆Q)

Átlagbevétel (AR): az összbevétel eladott termékegységére jutó nagysága (TR/Q)

2, Profit függvények

profit:

Gazdasági profit (TÏ€): adott időszakban a termékértékesítésből származó összes haszon (TR-TC)

Átlagos profit (AÏ€): a gazdasági profit termékegységre jutó része (TÏ€/Q)

Hirdetés

Határprofit (MÏ€): megmutatja, hogy egységgel változtatva az értékesítést, mennyivel változik a teljes profit (∆TÏ€/∆Q)

Teljes költség (TC): a fix és a változó költségek összessége

Fedezeti pont: a vállalat bevételei éppen fedezik kiadásait, normálprofitot realizál és TÏ€=0. (P =AC minimuma tökéletes versenynél)

Üzemszüneti pont: a vállalat veszteségei elérik a fix költség nagyságát, ezért jobb, ha nem termel, bezár. (P=AVC minimuma tökéletes versenynél)

3, A profitmaximalizálás lehetőségei:

a, adott árak mellett az összbevétel és összköltség ismeretében

Hirdetés

Mivel a tökéletes verseny vállalata minden egyes darabot azonos áron képes eladni, ezért az összbevétel függvénye (TR) az origóból kiinduló egyenes. Ezt követően az összbevétel minden újabb darab eladásakor a piaci egységárral nő (TR = P∙Q).

Az ábra TR bevételfüggvénye kétszer is metszi a TC költségfüggvényt, épp akkor, amikor a profitfüggvény negatívból pozitívba, majd ismét negatívba vált. Látható, hogy 125 dobozos termelés alatt a költségek meghaladják a bevételeket, negatív a profit. Napi 525 darab után ez ismét bekövetkezik. Napi 125 és 525 doboz között a termék nyereséges, másutt veszteséges. Akkor maximális a profit, itt a legnagyobb a távolság a TR bevétel- és TC költségfüggvények között.

b, illetve a határbevétel és határköltség elemzése alapján

1.) ha a piaci ár az átlagköltségének minimumpontjánál magasabb, akkor a vállalat termel és gazdasági profitot realizál. A gazdasági profit nagysága a P*, A,B,C pontok által meghatározott pontok területe. A vállalat a termelendő mennyiséget (Q*) a maximális profit alapján határozza meg, vagyis ahol MC=MR, mert növekvő mennyiséget képes ugyanolyan áron értékesíteni, azaz MR fix, és MR=AR=P (csak rövidtávon).

2.) ha a piaci ár a vállalat átlagköltségeinek minimumpontja, akkor a vállalat az úgynevezett fedezeti pontban termel, azaz bevételei éppen fedezik kiadásait. Ekkor a vállalat normálprofitot realizál, gazdasági profitja nulla. (A termelendő mennyiség továbbra is MC=MR.)

Hirdetés

3.) ha a piaci ár a vállalat átlagköltségeinek minimumpontja alatt, de még az átlag változó költség minimumpontja felett van, akkor a vállalat termel, de veszteséget realizál. Veszteségei kisebbek, mintha bezárná az üzemet, vagyis változó költségei és a fix költség egy része megtérül. Normál profitot realizál, és gazdasági profitja negatív. (A termelendő mennyiség továbbra is MC=MR.)

4.) ha a piaci ár a vállalat átlag változó költségének minimumpontjában van, akkor a vállalat bezár (üzemszüneti pont), mert már teljesen mindegy, hogy termel-e, hisz veszteségei már elérik a fix költség nagyságát, ezért jobb, ha nem tesz semmit.

Tehát a profit mindaddig növelhető, amíg MC < MR. Akkor maximális a profit, ha az eladott utolsó darab határbevétele már éppen egyenlő a határköltséggel (MR=MC).


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!