Hirdetés

Hormonális rendszer és egészségtana

7 perc olvasás

A fogamzásgátlás biológiai alapjai

A különböző fogamzásgátló tabletták női nemi hormonokat tartalmaz, azaz ösztrogént és/vagy progeszteront. Szedésével a szervezetben ezeknek a hormonoknak a szinte állandó marad, amivel meggátoljuk a tüszőérést serkentő hormon termelését, azaz nem lesz tüszőérés, így nincs esély a megtermékenyítésre. A fogamzásgátlók közül vannak olyanok, amiket több napon át, de vannak olyanok is, amelyeket csak 5 napon keresztül kell szedni. Az egyfázisú tabletták mind ugyanannyi hormont tartalmaznak, míg a háromfázisúban a három különböző színű tabletta más-más mennyiségűt tartalmaz. Ez azért jó, mert így összesen kevesebb hormont juttatunk be, és ez követi a női nemi ciklus ingadozásait.

Hirdetés

A cukorbetegség

A cukorbetegség oka az inzulinhiány, a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése. Tünetei a fogyás (nem tudjuk felvenni a cukrot, nincs raktározás), acetonos lehelet, a vér elsavasodik, sok vizelet (vesék megterhelése, bőr kiszáradása, idegi károsodás, sejtek vízvesztése), lassú sebgyógyulás, látásromlás, sejtek éhezése (izmokból és a zsírraktárból jut energiához). A cukorbetegség rizikófaktorai: öröklődés, magas vérnyomás, túlsúly.

  • Az 1. típusú cukorbetegségben a cukorbetegek mintegy 1/10-e szenved. Általában fiatalkorban, gyorsan alakul ki. Az abszolút inzulinhiányos állapotot jelenti, mely visszavezethető az autoimmun betegségre
  • A 2. típusú cukorbetegségben a cukorbetegek 9/10-e szenved. Általában felnőttkorban (40 év felett), lassan alakul ki. A relatív inzulinhiányos állapotot jelenti, mely a sejtek inzulinérzékenységének csökkenésére (a sejtek inzulinreceptorai rezisztenssé válik az inzulinra, nem veszik fel azt) vezethető vissza.

Az enyhébb tüneteket általában diétával is lehet kezelni, ha ez nem válik be, akkor injekcióval kell az inzulint a vérbe juttatni.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!