Hirdetés

Február 15-ig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

3 perc olvasás

A diákok február 15-ig jelentkezhetnek a tavaszi érettségi vizsgákra, az oktatási tárca arra számít, hogy az új, szigorúbb logisztikai rendszernek köszönhetően a matúrát idén is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani – hangzott el a vizsgákért felelős bizottság csütörtöki budapesti ülésén.

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy idén várhatóan 100 ezer diák tesz majd vizsgát emelt és középszinten. A vizsgák május 5-én kezdődnek és június 27-én zárulnak.
A központi követelmények alapján a diákok 189 vizsgatárgyból választhatnak, amelyeket 12 nyelven lehet letenni. A tanulók megmérettethetik magukat például arab, újgörög, vagy beás nyelvekből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából, vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is vizsgázhatnak.
Várhatóan vizsgát tart a Hit Gyülekezete iskolája is bibliaismeretből. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az MTI kérdésére elmondta, hogy a katolikus, a református és evangélikus hittan, valamint judaisztika mellett, néhány éve lehet érettségit tenni bibliaismeretből, amely a Hit Gyülekezetéhez köthető. A felekezet 2005/2006-ban akkreditáltatta a vizsgát. Erre egyébként minden középiskolának és fenntartónak lehetősége van, ha egyház a fenntartó, akkor az a feltétel, hogy bejegyzett egyház legyen.
Hiller István úgy értékelte, hogy a vizsgák zavartalan lebonyolításáért felelős, egy éve létrehozott bizottság jó munkát végzett eddig, s valóban operatív szerepet tölt be. A testületnek az oktatási tárca illetékes szakemberei mellett tagja a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyar Szakképzési Társaság első embere is.
Az idei érettségiket a 2005 őszén kialakított, az eddigi hét vizsgaidőszakban sikeresen működő logisztikai rendszerben bonyolítják majd.

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár elmondta: olyan rendszert dolgoztak ki, amelyben a tételek a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legkésőbbi időpontban kerülnek az iskolákba, őrzésükről pedig a jegyzők gondoskodnak. A tételeket most is többszörösen ellenőrzik, hogy ne legyen a feladatokban hiba.
A miniszter szólt arról is, hogy a kétszintű érettségi bevált, kiállta a próbát.
Emlékeztetett, hogy az idén a felvételiket már új pontrendszer szerint szervezik. A diákok összesen 480 pontot érhetnek el a vizsgákon, ebből 200 pont a tanulmányi eredmények alapján, ugyanennyi a két felvételi tárgyból, s további 80 pluszpont tanulmányi versenyekért, sportteljesítményért szerezhető.

Forrrás: om.hu


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!