Egy informatikai hiba miatt törlődött a kétszintű érettségi adminisztrációs rendszeréből az érettségi vizsgákra jelentkező diákok adatainak egy része, valamint a középiskolai felvételik eredményei. A rendszerhiba miatt rengeteg végzős diáknak és iskolának újra végig kell mennie a jelentkezési procedúrán, ami az adatvesztés nagyságától függően többnapos pluszmunkát jelenthet. Egy nyilatkozó iskola attól tart, hogy még a jelentkezési határidőből is kifuthat a rengeteg pluszmunka miatt.A középiskolák által használt érettségi jelentkezési szoftver nyitóablakában péntek reggel jelent meg az Oktatási Hivatal tájékoztató üzenete, amely szerint rendszerhiba miatt elvesztek az adatok. Az üzenet szerint a kétszintű érettségi adminisztrációs rendszerében csütörtökön késő délután történt a meghibásodás, ezért a csütörtök hajnali fél három után rögzített adatok elvesztek: a hiba a januári középiskolai felvételik feltöltött eredményeit és az érettségi jelentkezéseket is érinti.

hirdetés

Az Oktatási Hivatal levele szerint “a hiba jellege miatt nincs mód a problémával érintett iskolák, diákok körének meghatározására”, ezért csakis az iskolák tudják megállapítani, hogy melyik adatok vesztek el a rendszerből. A hivatal délután közleményben is elismerte el a hibát, de azt írta, hogy az a diákokat nem érinti, és emiatt nem csúszik sem a jelentkezési adatok, sem a középiskolai felvételik feldolgozása.

Bár a hivatal szerint csak egy napnyi adatmennyiség veszett el, és csak az adatállomány kis részét kell újra beszerezni, egy megkeresett budapesti iskola titkárságán azt mondták, hogy az adatok ellenőrzésekor azt tapasztalták, korábbi adatok is eltűntek a rendszerből. Az iskola szerint egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyi érettségi jelentkezést kell újra megcsinálni: “Van, ahol egy egész osztály adatai elvesztek, máshol véletlenszerűen egy-egy gyereké” – mondta az iskola titkára, aki a jelentkezések feltöltésével foglalkozik.

Egy magát megnevezni nem akaró iskolai titkár azt mondta, hogy a hiba miatt gyakorlatilag az összes érettségi jelentkezést egyesével újra végig kell nézniük. Ezek a jelentkezések két körben történnek: a diákok egy kitöltött jelentkezési lapot adnak le az iskolában, amit az intézmény feltölt a központi adminisztrációs rendszerre – mondta az iskolatitkár. A lapot utána a diákok hazaviszik, és aláíratják a szülővel: ez az egész azonban a titkár szerint hiábavaló volt, mert a lapokról egy heti munkával felvitt adatok egy része eltűnt.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint az iskoláknál megvannak ezek az adatok, így nem okoz majd gondot azok újraküldése, az iskola szerint azonban ehhez újra össze kell szedni a jelentkezés lapokat a diákoktól. Mivel a gyerekeknek az adatvesztés miatt új érettségi iktatószámot kell kapniuk, a náluk lévő adatlapok érvénytelené váltak – közölte az iskolatitkár, aki szerint a lapokat az iskolának be kell szednie, az adatokat egy új lapra kell átvezetnie, majd az egészet újra fel kell tölteniük a rendszerbe. Mivel az érettségire való jelentkezés határideje február 15., az iskola szerint félő, hogy kifutnak az időből. Az Oktatási Hivatal közleményben jelezte, hogy az iskolák még több mint 3 hétig feltölthetik a jelentkezési adatokat, de arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy valóban új jelentkezési lapokat kell-e kitöltenie a diákoknak.

hirdetés

Az Oktatási Hivatal elnöki titkárságán már délelőtt megerősítették a hiba tényét, de közölték: még nem tudják, pontosan mennyi adat veszett el, és hány iskolát érint a hiba. A hivatal egyelőre azt sem tudta megválaszolni, hogy külső támadás okozta-e a hibát a rendszerben, a délután kiadott közleményben azonban jelezték: az Educatio Kft által üzemeltetett, védett szervereken tűntek el az adatok. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke ezért péntek reggel vizsgálóbizottság megalakítását javasolta Visnyei Csabának, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatójának, hogy kiderítsék az adatvesztés okait.

Forrás: origo.hu