Aranyérmet szereztek egy dániai robotépítési és programozási verseny az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjait – vakvezető robotkutyát terveztek.

hirdetés

A Délmagyar azt írja, vasárnap fejeződött be a World Robot Olimpiad (WRO) elnevezésű nemzetközi robotépítési és programozási verseny, amelyen 36 ország 900 versenyzője vett részt több kategóriában, köztük a szegedi kisiskolások. Az aranyérmet az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola másodikos-harmadikos diákokból álló csapata nyerte meg.

A diákok – a másodikos Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a harmadikos Scurrah Linda – májusban kezdtek el készülni a szegedi regionális versenyre, Özvegy Judit tanárnő segítségével.

A tanárnő a lapnak azt mondta, a robotkutya ötlete az egyik kislányé, Delalé volt, azt, hogy vakvezető kutya legyen, közösen találták meg. Megismertették a gyerekeket egy látássérült férfival, aki mesélt nekik arról, milyen sok idő egy vakvezető kutya kiképzése.

Max, a robotkutya hangjelzést ad, amikor akadályt észlel, fényjelzést pedig azért, hogy felhívja a környezet figyelmét arra, hogy ő egy vak kislányt vezet. Ezt mutatták be a nemzetközi versenyen is.

hirdetés

Özvegy Judit hozzátette: több szakember is kiemelte, hogy maga az ötlet, a vakvezető robotkutya zseniális. Egy másik kategória zsűritagja azt mondta, hogy szerkezetük még a magasabb kategóriában is megállná a helyét. A diákok Maxot mindenképpen fejlesztenék, ehhez azonban még további alkatrészekre van szükségük, ezeket most meg tudják majd venni.

Forrás: Eduline