Hirdetés

Világörökség és geoláda az idei földrajzi érettségin

2 perc olvasás
Világörökség és geoláda az idei földrajzi érettségin

A húszperces térképes feladatokkal kezdődött el délután kettőkor középszinten a földrajz írásbeli érettségi, ezt kereken 100 perces általános feladatlap követi. Emelt szinten a feladatok fele szól a földrajzi-környezeti ismeretanyagról, 20 százalék topográfiáról és az ahhoz kapcsolódó fogalmakról, 30 százalék pedig a munkafüzetekből ismerős gyakorlati feladatokból áll, mint a térképi mérés vagy az ábraelemzés. Mutatjuk az első infókat a feladatokról!

Hirdetés

Egy nyugat-európai ország vaktérképe is szerepel az idei középszintű földrajz írásbeli érettségi első részében, ahol térképvázlatokról kell megadni földrajzi fogalmakat, illetve megoldani ahhoz kapcsolódó feladatokat.

Az egyik vaktérképen egy tóparti várost is meg kell tudni nevezni, ahogyan egy világörökségi helyszínt is be kell tudni azonosítani. A második részben pedig egyebek mellett geoládák, időjárással kapcsolatos kérdések, a piacgazdaság rendszere és demográfiai feladatok is szerepelnek.

Mindkét szinten 100 pontot lehet összegyűjteni, de emelt szinten maga a teszt 200 pontos, ott a végén az elért pontokat felezik, tört szám esetén felfelé kerekítve. Az idei tavaszi írásbeli érettségi összes eddigi feladatsorát és megoldását eléritek ide kattintva.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI)

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!