Az, hogy állami ösztöndíjas képzésre kerültetek be, még nem jelent végleges finanszírozási kategóriát. Mi az a minimális kreditszám, amelyet el kell érnetek ahhoz, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre? Olvasói kérdésre válaszolunk.

hirdetés

Ebben a szemeszterben valószínűleg nem fogom tudni elvégezni az összes felvett tantárgyat, a következő félévben pedig passziváltatnék. Így átsorolhatnak önköltséges formára?

Attól függ: az állami ösztöndíjas hely megtartásának egyik feltétele, hogy az utolsó két aktív félévetekben átlagosan minimum 18 kreditet szerezzetek. Tehát a passzív félév ebbe nem számít bele – a kérdező esetében a most végzett első és a következő aktív szemeszterben elvégzett krediteket átlagolják majd. Arról, hogy hogyan szüneteltethetitek a tanulmányaitokat állami ösztöndíjasként, itt olvashattok, arról pedig, hogy mi történik, ha nem tudjátok elvégezni a félévet, itt írtunk.

A minimális kreditszám elvégzésén kívül a kormányrendeletben meghatározott, képzési területre vonatkozó minimumátlagot is el kell érnetek ahhoz, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre – ezeket itt találjátok.

hirdetés

Forrás: Eduline