2020-ban már csak az kerülhet be egyetemre, főiskolára, akinek van legalább egy középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgája, illetve egy emelt szintű érettségije. Könnyebbség, hogy ha idegen nyelvből tesztek emelt szintű vizsgát, a nyelvvizsga-követelményt is teljesíthetitek. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat.

hirdetés

Ha az emelt szintű nyelvi érettségin legalább 60 százalékos eredményt értek el, az középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. Ezzel a jövő évi felsőoktatási felvételi két alapkövetelményét is kipipálhatjátok: az emelt szintű érettségit és a B2-es nyelvvizsgát. A 40 és 59 százalék közötti eredmény alapfokú (B1-es szintű) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. A 2020-as felsőoktatási felvételiről szóló cikkeinket itt találjátok.

Ha az érettségi vizsga valamelyik része alól felmentést kaptatok, az eredménytől függően B1-es vagy B2-es szintű szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgát szerezhettek. Abban az esetben viszont, ha időhosszabbítást kértetek, nem lesz nyelvvizsgával egyenértékű az emelt szintű érettségitek, függetlenül attól, hogy végül éltek-e a lehetőséggel.

Az emelt szintű érettségivel szerzett nyelvvizsga ugyanolyan hiteles államilag elismert bizonyítványnak számít, mint a nyelvvizsgaközpontok által kiállított kemény fedeles nyelvvizsga-bizonyítvány.

Fordítva is működik a dolog?

Nem, az emelt szintű érettségit nyelvvizsgával nem lehet kiváltani.

Azok is szerezhetnek nyelvvizsgát emelt szintű érettségivel, akiknek már van érettségijük?

Igen, azok is kiválthatják emelt szintű érettségivel a nyelvvizsga-követelményt, akik az érettségi megszerzése után jelentkeznek idegen nyelvi érettségi vizsgára. Sőt, ebben az esetben vissza is igényelhetitek a nyelvvizsgát kiváltó emelt szintű érettségi árát.

Középszintű érettségivel is lehet nyelvvizsgát szerezni?

Nem, a középszintű nyelvi érettségi – az eredménytől függetlenül – nem egyenértékű a nyelvvizsgával. 

Azok is teljesítik a nyelvvizsga-követelményt, akik nemzetiségi nyelvből és irodalomból vizsgáznak?

Igen, ha emelt szinten 25-59 százalékot vagy középszinten legalább 80 százalékot értek el, középfokú (B2-es szintű) komplex nyelvvizsgával egyenértékű lesz a bizonyítványotok, egy feltétellel: még legalább két vizsgatárgyból sikeres, legalább középszintű vizsgát kell tennetek a nemzetiségi nyelven.

hirdetés

Ha pedig emelt szinten vizsgáztok, és legalább 60 százalékos eredményt értek el, felsőfokú (C1-es szintű) komplex nyelvvizsgát szereztek. Ha középszinten vizsgáztok, és legalább a pontok 60 százalékát megszerzitek, a bizonyítványotok alapfokú (B1-es szintű) komplex nyelvvizsgával lesz egyenértékű. Ezekben az esetekben is feltétel a legalább még két vizsgatárgyból, a nemzetiségi nyelven tett sikeres érettségi.

Fontos, hogy a nyelvvizsga-követelményt csak az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak alapján lehet teljesíteni, a hiányzó feltételeket nem lehet később pótolni, vagyis az érettségi megszerzése után tett vizsgákat nem lehet beszámítani.

Mi a helyzet a két tanítási nyelvű iskolába járókkal?

Ők felsőfokú (C1-es szintű) nyelvizsgát szerezhetnek, ha legalább 60 százalékot érnek el a célnyelvből tett emelt szintű vizsgán, és a másik két vizsgatárgyból a célnyelven sikeres, legalább középszintű érettségit tesznek. Ha valamelyik vizsgarész alól felmentést kaptatok, C1-es szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgával lesz egyenértékű a bizonyítványotok.

Ebben az esetben is igaz, hogy csak az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak eredményei alapján teljesíthetőek a feltételek, később tett vizsgával nem.

A 2020-as tavaszi érettségi dátumait itt nézhetitek meg, a felkészüléshez itt találtok segítséget, a “legális puskák” listáját pedig itt találjátok. Az érettségi pontszámairól és osztályzatairól itt olvashattok részletesen.

Forrás: Eduline