Hirdetés

Túl rövid műelemzést írtatok? Mutatjuk, mi történik ebben az esetben

3 perc olvasás
Túl rövid műelemzést írtatok? Mutatjuk, mi történik ebben az esetben

Sajnos ha túl rövid vagy túl hosszú műelemzést írtatok, van egy rossz hírünk, ugyanis mindkét esetben pontlevonás jár a vizsgán. Mutatjuk, hogy a korábbi évek javítókulcsai alapján pontosan hány pontot veszíthettek, ha az esszétek nem felel meg a feladat terjedelmi korlátainak.

Hirdetés

Mivel a feladat és a javítási útmutató is megszabja, milyen hosszúságú szöveget kell írnotok, az elvárt terjedelemtől való eltérés értelemszerűen pontveszteséggel jár. Mindegy, hogy végül túl rövid, vagy épp túl hosszú szöveget írtatok, a pontlevonást egyik esetben sem ússzátok meg. Az érvelés vagy a gyakorlati szövegalkotás esetében minimum 120, maximum 200 szavas szöveget kell írnotok, a műértelmezésnél vagy az összehasonlító elemzésnél pedig 400-800 szavas esszét várnak tőletek.

Ha valaki maximum 60 szót ír le, azt a javítási útmutató „kirívóan rövid terjedelmű kidolgozásnak” nevezi, a korábbi évek útmutatói alapján tehát az egész feladatra 0 pontot kell adni.

„Rövid terjedelemnek” nevezik, ha az érvelés és a gyakorlati szövegalkotásnál 60-120 szót sikerül kipréselnetek magatokból. Ebben az esetben „értelemszerűen mindhárom fő értékelési szempont szerint arányosan csökkenő pontszámokkal értékelendő. A jelentősen hosszabb terjedelem esetén (300 szó fölött) a szerkezeti pontszám (mely középszinten maximum 3 pont lehet) csökkentendő” – írják a korábbi évek javítási útmutatói.

Mivel a műelemzésnél 400-800 szavas szöveget várnak, az ennél alacsonyabb vagy magasabb szószámú feladatmegoldásért szintén pontlevonás jár a szövegszerkezetre adható maximum 5 pontból.

Hirdetés

Az első infókat a szövegértés feladatrészről itt, a rövid szövegalkotási feladatról pedig itt olvashatjátok. Az Eduline szaktanárt is megkérdezett, véleményét a szövegértésről ide kattintva, a rövid szövegalkotásról pedig itt éritek el. A műelemzés feladatrészről az első infókat itt, a szaktanári véleményt pedig ide kattintva olvashatjátok.

Ha szeretnétek többet megtudni a mai vizsgáról, kövessétek a folyamatosan frissülő percről percre tudósításunk:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!