Hirdetés

Több tízezren járnak jól ezzel: az is pluszpontokat ér 2024-től, ha a felvételizők korábban már dolgoztak

3 perc olvasás
Több tízezren járnak jól ezzel: az is pluszpontokat ér 2024-től, ha a felvételizők korábban már dolgoztak

A nyelvtudás, a tanulmányi és sporteredmények mellett 2024-től a munkatapasztatért is extra pontok járhatnak a felsőoktatási felvételin.

Hirdetés

2024-től az egyetemek, főiskolák többé-kevésbé szabad kezet kapnak a felvételi követelmények, így az intézményi pontszámok meghatározásában. Az egyházi intézményekben például pontok járnak a hitéletért, több egyetemen, például a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen is figyelembe veszik saját felvételi-előkészítő kurzusaik elvégzését, és számos intézményben a releváns munkatapasztalatért is pontok járnak.

Pedagógusok előnyben

Nem csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, de többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Debreceni Egyetem, és a Gál Ferenc Egyetem is pontokkal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik pedagógusképzésre szeretnének bekerülni, és rendelkeznek releváns munkatapasztalattal. Az ELTE összes tanárképzésen 20 pontot ér a legalább egyéves, köznevelési intézményben eltöltött munkatapasztalat.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a pszichológia alapképzés kivételével minden bölcsész-, pedagógus- és társadalomtudományi szakon maximum 30 pontot érhet a képzési területnek megfelelő munkakörben szerzett munkatapasztalat. A Debreceni Egyetemen a munka időtartama a mérvadó, azok a felvételizők, akik például gyógypedagógusnak vagy óvodapedagógusnak készülnek, a legalább 6 hónapos, köznevelési vagy szociális intézményben vállalt munkáért 20, a két évnél több munkatapasztalatért pedig 40 pontot kapnak. A Gál Ferenc Egyetem pedagógusképzésein pedig 50 pontot adnak az 1-5 éves, 100 pontot pedig az 5 évet meghaladó pedagógiai munkaviszonyért.

Más szakokon is értékelik

A korábbi munkaviszony nem csak a pedagógiai, de más szakterületeken is extra pontszámokat jelenthet. A releváns munkatapasztalatot figyelembe veszik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összes agrárképzésén: a legalább 3 éves, munkáltató által igazolt munkaviszonyért a maximális 100 pont jár, de az Állatorvostudományi Egyetemen is 20 pontot ér a megfelelően igazolt tapasztalat.

Hirdetés

Intézményi pontok járnak továbbá a műszaki, a gazdaságtudományi, a sporttudományi, a jogi, és az orvosi- vagy egészségtudományi karok képzésein is. A Semmelweis Egyetem több képzésért például 20 pont járhat a munkatapasztalatért, a Szegedi Tudományegyetem több szakján 10-50 ponttal díjazzák a munkatapasztalatot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is extra pontokat kaphattok a szakirányú tapasztalatért, a Dunaújvárosi Egyetemen pedig minden, a választott képzéssel összefüggő, legalább egyéves tapasztalatért megítélik a maximális 100 pontot.

Fontos persze, hogy az intézményi pontok rendszere főiskolánként és egyetemenként eltérő, így jelentkezés előtt érdemes alaposan átolvasni a szabályokat.

Az intézmények 2024-es pontszámítási rendszeréről itt szerezhettek plusz infót.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!