A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) így foglalta össze, mit jelent a munkavállalónak, ha a parlament elfogadja az új szakképzési törvényjavaslatot.

Szerintük a törvény egyenlő a közalkalmazotti munkaviszony biztonságának elvesztésével, hiszen a javaslat szerint jövő júliustól a szakképzésben oktatók nem a közalkalmazotti törvény hatálya alá, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni.

hirdetés

Továbbá a pedagógusok elveszíthetik a háromévenkénti soros előrelépésüket, és tisztázatlan a közismereti tantárgyakat tanító oktatók és a nevelés-oktatást segítők, technikai munkatársak helyzete is – írják közleményükben.

A szakszervezet szerint, ha a törvénytervezetet elfogadják, abban nem lesz törvényi garancia a munkakörre, megszűnhet a fizetés nélküli szabadság lehetősége, a jubileumi jutalom és az 50 százalékos utazási kedvezmény is a munkavállalóknak.

hirdetés

A teljes tiltakozó plakátot és a pontokat itt nézhetitek meg.

Arról már írtunk ma, hogy vitát tartanak az innovációért és technológiáért felelős tárcavezető azon indítványáról, amely egy új törvényt hozna létre a szakképzésről. Valószínűleg az országgyűlésben is előkerülnek a fenti témák.

Forrás: Eduline