December 7-én és 14-én ugyanis a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozniuk előre a december 24-ét és a 27-ét. Ez pedig óriási hiba – Gyurkó Szilvia gyerekjogász szerint.

hirdetés

Ahogy már mi is megírtuk, az egyékbént meglehetősen hosszú (tizenhat napos) téli szünetig a gyerekeknek 17 darab tanítási napra mindössze két darab pihenőnap jut.

Két, egymást követő hétvégén is a szombatokon hivatalosan iskolába kell menniük. December 7-én és 14-én a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozniuk előre a december 24-ét és a 27-ét.

Először is a gyerekeknek most szombaton és a következőn olyan hosszú hétvégéket kell “ledolgozniuk”, amelyek eleve beleesnek a téli szünetbe, tehát hivatalosan ezeken a napokon fel sem merül, hogy iskolában kellene lenniük – írja Gyurkó Szilvia gyerekjogász a WMN-en írásában.

Egy fokkal korrektebb lenne úgy szervezni ezt az egészet, hogy az a szülő, aki akarja (mert nem tudja máshogy megoldani), beviszi a gyereket szombaton, a többiek meg mennek a dolgukra szabadon – írja a pszichológus.

hirdetés

Hozzáteszi: azt nyilván senki nem gondolhatja, hogy egy hosszabb szünet kiváltja, ha három héten keresztül nem tud egy gyerek rendesen pihenni.

A gyerekjogász azt is kiemeli, tisztában van vele, hogy az iskolák elsősorban azért vannak nyitva a szóban forgó szombatokon, hogy legyen hova elhelyezni a gyereket, amíg a szülők az adventi készülődés, a bevásárlás, a sütés-főzés helyett güriznek a munkahelyen. Az is biztos, hogy sok iskolában lájtos szombatot tartanak, elviszik például a gyerekeket kirándulni, múzeumba, szabad foglalkozást tartanak, vannak igazgatók, akik központilag felmentést adnak a tanítás alól. De vannak iskolák, ahol ez nem megy, és bizony leadják rendesen a tanórákat, akár még dolgozatot is íratnak.

Jó lenne, ha jövőre nem kellene ugyanezzel a problémával újra szembesülni – zárja a cikket a gyerekjogász.

Forrás: Eduline