Hirdetés
Hirdetés

Tetőzik a pedagógushiány: délután már csak asszisztens foglalkozik a gyerekekkel az óvodákban

Az országos pedagógushiány jelentkezik az óvodákban is. A törvényben előírt két szakképzett óvodapedagógus helyett több helyen csak egy tud vinni egy 20-25 fős gyerekcsoportot, délután már nem tudnak fejlesztői foglalkozásokat tartani.

Hirdetés

Pedagógiai asszisztenssel próbálják pótolni azt a pedagógushiányt, ami időről időre egyre komolyabb problémát jelent sok óvodában. Zuglóban például – kerületi szinten – majdnem mindegyik óvodában van ilyen probléma – írja az Abcúg. A lapnak egy érintett zuglói óvónő azt is elárulta: az óvodában ahol dolgozik, a hétből három csoport csak egy óvónővel működik.

A törvény szerint ugyanis két szakképzett óvodapedagógusnak kellene vinnie egy 20-25 fős gyerekcsoportot. Az említett óvodában – mint kiderült – több mint kéve éve nem tudnak felvenni elég óvodapedagógust. A második helyet így a középfokú végzettséggel rendelkező pedagógiai asszisztenssel igyekeznek kitölteni.

Ennek azonban az is következménye (az óvodapedagógusok túlterheltsége mellett), hogy képességfejlesztésről, és végső soron az iskolára való felkészítésről szóló foglalkozások csak délelőtt vannak, pedig a nyilatkozó pedagógus szerint délután volna leginkább tér a gyerekek egyéni fejlesztésére, amikor az alvás után, úgy fél négy magasságában a csoport egészének szabad játék kezdődik – írják.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!