Hirdetés

„Teljesen átlagos volt az emelt matek, két óra alatt végeztem”- ilyennek érezték a diákok az emelt szintű matekérettségit

4 perc olvasás
„Teljesen átlagos volt az emelt matek, két óra alatt végeztem”- ilyennek érezték a diákok az emelt szintű matekérettségit

Bár idén sokan számítottak gazdasági feladatokra a matekérettségin, még az emelt szintű feladatsorban sem kerültek elő. Mutatjuk, mennyire találták nehéznek a diákok az emelt matek írásbelit.

Hirdetés

Az idei az év az első, amikor az diákok az új 2020-as NAT alapján adnak számot a tudásukról, emiatt a közép-és az emelt szintű matekérettségi is változott, igaz csak a tematikájában, a vizsga szerkezete azonban ugyanolyan maradt.

Matekérettségi 2024
  • Tudósításunk a keddi matekérettségiről
  • Halmazok, számtani sorozat– ezek vannak a matekérettségi első feladatrészében
  • Sodrófadiagram, koordinátageometria, egyenletek – ilyen témakörök vannak a matekérettségi második részében
  • Összeségében korrekt, de azért vannak nyakatekert kérdések az új matekérettségiben – szakértői vélemény az első feladatrészről
  • Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű matekérettségi második feladatsorában a szakértő szerint
  • Mutatjuk a matekérettségi első 12 feladatának nem hivatalos megoldásait
  • Itt vannak a 13-as, 14-es, 15-ös feladatok nem hivatalos megoldásai
  • Itt a 16-os feladat nem hivatalos megoldása
  • Itt a 17-es feladat nem hivatalos megoldása
  • Itt a 18-as feladat nem hivatalos megoldása

Idén is a matek írásbeli első részében négy feladatot kellett megoldania az emelt szinten vizsgázóknak, ezek közül pedig három több részkérdést is tartalmazott a feladatlap. A második rész öt, egyenként 16 pontot érő feladatból állt, ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származó problémát kellett a diákoknak a matematika nyelvére lefordítani, majd az ehhez kapcsolódó kérdésekre válaszolni. A második részben azonban az öt feladatból csak négyet kellett megoldaniuk.

„Teljesen átlagos volt az emelt matek, két óra alatt végeztem”

– mondta az Eduline-nak a budapesti gimnazista Áron, akinek ezután még bőven volt ideje átnézni a megoldásait.

Áron hozzátette, hogy a feladatok között szerepelt például, hogy hányan foghattak kezet egy focimeccsen, amit egy gráf segítségével több lépésben ki lehetett számolni. A gúla térfogatának maximalizása pedig egy olyan példa volt a gimnazista szerint, ami a hétköznapi életben, egyes munkakörökben is előfordulhat.  Áron azt viszont érdekesnek találta, hogy bár sokan számítottak gyűjtőjáradékra vagy annuitásra, egyetlen gazdasági feladat sem szerepelt a feladatsorban.

Hirdetés

A szintén budapesti gimnazista Benjáminnak egyik feladat sem okozott különösebb nehézséget, bár szerinte az exponenciális függvény inverze többeket meglephetett. A második részben a margitszigeti futók átlagsebességének  kiszámolását is könnyűnek találta, hiszen a megoldáshoz csak egy egyenletrendszert kellett felírni. Benjámin a feladatsort két óra alatt megírta, de kihasználta a hátralévő időt, és még egyszer alaposan átnézte a számításait.

Egy-két apró figyelmetlenségi hibát javítottam, ami nálam azért elő szokott fordulni, így összességében 90 százalék feletti eredményre számítok.

– tette hozzá Benjámin.

Az első részre összesen 51 pontot kaphattak a tanulók, míg a másodikra 64-et, így összesen 115 pontot szerezhetnek az írásbelin. Ha valakinek az írásbeli rosszul sikerült, a szóbelin még javíthat, hiszen emelt szinten mindenkinek kell szóbeliznie is matekból.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!