Hirdetés

Teljesen átalakul a felvételi 2024-től, de a pontduplázás lehetősége megmarad

2 perc olvasás
Teljesen átalakul a felvételi 2024-től, de a pontduplázás lehetősége megmarad

2024-től teljesen átalakul az egyetemi-főiskolai felvételi rendszer, új pontszámítási szabályok jönnek. A pontduplázás lehetősége azonban megmarad.

Hirdetés

Az új – 2024-től hatályba lépő – szabályok alapján továbbra is 500 pontot lehet szerezni a felsőoktatási felvételin. „A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az ún. intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat. A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki” – emeli ki a Felvi.hu.

Maximum 100 intézményi pontot lehet majd szerezni – ezek gyakorlatilag pluszpontok, amelyekről (miért és mennyi jár) az intézmények döntenek majd.

Változások lesznek a középiskolai és az érettségi pontok számításánál is. Az egyetemek és főiskolák határoznak arról, hogy a középiskolai jegyek számításánál továbbra is figyelembe veszik-e valamelyik természettudományos tárgy jegyeit, vagy helyette más tárgy eredményét számítják be.

Az is a felsőoktatási intézményektől függ majd, hogy kérnek-e – és ha igen, milyen tárgyból – emelt szintű érettségit. Amely azonban többet ér majd, mint a középszintű, egy (már most nyilvánosságra hozott) táblázat alapján számolják majd a felvételi pontokat. Erről itt olvashattok:

Hirdetés

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!