Hirdetés
Hirdetés

Taroltak a magyar diákok a tudományos olimpiákon: ezekről a versenyekről hozták haza a legtöbb érmet

Hat arany-, hét ezüst- és tizenhat bronzérmet szereztek magyar diákok a 2019-es tudományos diákolimpiákon, biológiából, matematikából és informatikából voltak a legsikeresebbek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hirdetés

2019-ben kilenc nemzetközi tudományos diákolimpián vett részt magyar csapat. A magyar versenyzők az olimpiákon hat arany-, hét ezüst-, tizenhat bronzérmet érdemeltek ki, dicséretet pedig tizennégyen kaptak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

2019-ben Magyarország rendezhette meg a 30. Nemzetközi Biológiai, illetve a 13. Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiákat. A 73 ország részvételével Szegeden megrendezett 30. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián Magyarország négy aranyéremmel – Kína mögött – a második legeredményesebb ország volt. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói hozták el az aranyérmeket.

A Keszthelyen megrendezett 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára 46 országból érkeztek olimpikonok. Magyarországot két ötfős csapat képviselte, ők négy bronzérmet és hat kiemelt dicséretet szereztek.

A Rómában lezajlott 27. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia idei fő témája a kulturális örökség volt, ahonnan több dicsérettel tértek haza a magyar diákok. A Tel-Avivban megrendezett 50. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián a magyar csapat 5 bronzérmet, a hongkongi 16. Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia írásbeli fordulóján két ezüstérmet, a bakui 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián pedig egy arany- és három bronzérmet szereztek a magyar diákok.

Franciaországban rekord részvétellel (309 diák, 80 ország) zajlott az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia. A magyar csapat két-két ezüst- és bronzérmet szerzett, így a nemzetek – nem hivatalos – rangsorában a tizenharmadik helyen zárt. A 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia Kolozsvári helyszínén 112 ország 621 diákja vett részt. A legtöbb ország a megengedett maximális létszámú, 6 fős csapattal szerepelt. A magyar diákok egy arany, három ezüst és két bronzérmet szereztek. A dél-koreai Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián a magyar diákk tudását két bronzéremmel, két dicsérettel, és egy “legjobb megoldás” különdíjjal  értékelték.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 560 millió forinttal támogatta a magyar diákok részvételét – a felkészüléstől kezdve az utazási költségekig – a nemzetközi diákolimpiákon.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!