Hirdetés

Tanárballagás, sztrájktárgyalás és nagy egyetemi spórolások – elhoztuk a hét legfontosabb híreit

4 perc olvasás
Tanárballagás, sztrájktárgyalás és nagy egyetemi spórolások - elhoztuk a hét legfontosabb híreit

A héten ismét tárgyalóasztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői a kormánnyal, az egyházi iskolák tanárai pedig tüntetést szerveztek Budapesten. Sőt az is kiderült, hogy átalakíthatja a pedagógusok életpályamodelljét a minisztérium, több elemet törölhetnek a rendszerből, megvan az ország legjobb két tannyelvű gimnáziumai és összegyűjtöttük az átalakuló felvételi legfontosabb szabályait. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Hirdetés

Itt a teljes lista: ilyen pontszámítási szabályok lesznek a különböző egyetemeken 2024-től

“Hogy lehet, hogy az egyik egyetemen 30 pontot, míg a másikon 40-et ér majd a nyelvvizsga? Milyen szakokon kell emelt szintű érettségi. és hol indítanak olyan képzéseket, ahol elegendő a középszintű vizsga?” – ezekhez hasonló kérdések sok leendő felvételiző fejében megfogalmazódtak az utóbbi hetekben. 2024-től átalakul a pontszámítás az egyetemi felvételin, minden intézmény saját hatáskörben dönthet többek között arról is, hogy mire és hány pluszpontot ad majd a jelentkezőknek. Elhoztuk az összes egyetem szabályait.

Nem állítanak ki több igazolást az iskolából hiányzóknak – egyre több gyermekorvos dönt így

Naponta több órán át csak iskolai igazolásokat töltenek ki, ez pedig pont a gyógyítástól veszi el az időt – évek óta erre panaszkodnak a gyermekorvosok, akik közül egyre többen mondanak nemet az igazolásgyárra. Budakalászon február óta egyetlen igazolást sem állított ki az egyik gyermekorvos, a rendszer pedig működik. Teljes cikkünket itt olvashatjátok el.

Hirdetés

Egyházi iskolák tanárai demonstráltak Budapest belvárosában

Több száz szülő és egyházi iskolában dolgozó pedagógus gyűlt össze kedd este a Deák téren, ahonnan ballagási dalokat énekelve vonultak a Bazilika elé.

Átalakíthatja a pedagógusok életpályamodelljét a minisztérium, több elemet törölhetnek a rendszerből

Hajlandó felülvizsgálni a Belügyminisztérium, hogy tényleg szükség van-e annyi minősítésre a pedagógus-életpályamodellben, mint amennyire jelenleg kötelezik az iskolákban dolgozókat. Gulyás Gergely viszont ezzel kapcsolatban tagadta, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza.

“Idén egyálalán nem lesz tanári béremelés, 45 százalék meg különösen nem” – véget ért a mai sztrájktárgyalás

Hirdetés

Újra tárgyalóasztalhoz ült a két nagy pedagógus-szakszervezet a kormánnyal. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői hétfő délután Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral egyeztettek. De nem sokra jutottak.

Ezek az ország legjobb két tannyelvű gimnáziumai, tarolnak a vidéki középiskolák

Alig lesz jövőre olyan pedagógusszak, ahová emelt szintű érettségi kell majd

2023-ban átalakulnak a felvételi szabályok, több szakon nem kell majd emelt szintű érettségit tenniük a jelentkezőknek. A legtöbb pedagógusképzés is ezek közé tartozik, vagyis jövőre komoly könnyítést kapnak a tanárnak, tanítónak, óvodapedagógusnak készülők. Teljes cikkünket itt olvashatjátok el.

Egymillió forintos gázszámlát kapott a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítvány

Hirdetés

Egyhetes munkabeszüntetésre készül a Karinthy Frigyes Gimnázium harmincnégy tanára, és csatlakozott hozzájuk még egy budapesti gimnázium, összesen közel 100 tanár tiltakozik majd a következő héten.

Több tízezer egyetemista érzi majd meg a spórolást: van, ahol bezárnak a kollégiumok, máshol többhetes kényszerpihenő lesz

Több egyetemen teljesen átírták a vizsgaidőszak rendjét az elszállt rezsiköltségek miatt: van, ahol három hétre lezárják az oktatási épületek nagy részét, így csak minden ötödik tantermet lehet majd használni vizsgáztatásra, máshol úgy döntöttek, hogy az egyébként is fűtött gyakorlóiskolákban és kollégiumokban tartják majd meg az írásbeliket és a szóbeliket. Az online oktatástól azonban láthatóan ódzkodnak a felsőoktatási intézmények.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!