Hirdetés
Hirdetés

Szuper fotók a régi Debreceni Egyetemről: névváltozások és történetek

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Debreceni Egyetem története.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem korai szálai egészen a 16. századig vezethetők vissza, 1538-ban alapították meg a Debreceni Református Kollégiumot, amelyet az egyetem elődjének tekintenek. Az országgyűlés aztán 1912-ben rendelte el maga az egyetem elindítását, amelyre 1914-ben sor is került: három karral megalakult a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem.

Az intézmény a már említett Református Kollégium falai között kezdte meg a működését, de a nagyerdeji terjeszkedés hamarosan indokolttá vált – a város hatalmas területet ajándékozott az egyetemnek. Az intézmény közben 1921-ben felvette gróf Tisza István – a Református Kollégium egykori diákjának – nevét, így az intézmény Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetemre változott.

Az egyetem történetéből az is kiderül, a jelenlegi központi épületet a húszas években kezdték építeni Korb Flóris tervei alapján, amelyet 1932-ben adtak át – alig hat évvel későbbről való a következő Fortepanos fotó az épületről:

©

A következő fotó a doktorrá avatást örökíti az egyetemről 1943-ból:

©

Az egyetem egészen 1945-ig viselte Tisza István nevét, ezután Debreceni Tudományegyetem, majd 1952-től Kossuth Lajos Tudományegyetemként működött tovább.  A háború után egyébként különböző átalakítások zajlottak az egyetemen, többek között különvált és létrejött a Debreceni Orvostudományi Egyetem is, amely ma is az egyetem Klinikai Központjának része – erről látható egy fotó:

©

A központi épület és az egyetemi élet egy része is visszaköszön egy 1966-os fotón:

©

A háború utáni átalakítások végül 2000-re fejeződtek be, amikor is január 1-jével létrejött az addigi Debreceni Agrártudományi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a Kossuth Lajos Tudományegyetem és a Hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskola integrációjával a mai Debreceni Egyetem.

Ha még több egyetem történetéről szeretnétek olvasni, itt megtehetitek.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!