“Ez megfosztana minket attól a lehetőségtől, hogy kisebb gyermekünk óvodai nevelésükről mi döntsünk” – írják nyílt levelükben azok a szülők, akik a köznevelési törvény kötelező óvodával kapcsolatos módosítása ellen tiltakoznak.

hirdetés

Petíciót indítottak a köznevelési törvény módosítását ellenző szülők. A tervezet ugyanis a jelenlegi 5 éves kor helyett 4 éves korra csökkentené az óvodakötelezettség alóli felmentés felső korhatárát. A petíció létrehozói szerint mindez korlátozza a szülők jogait.

A hároméves kortól kötelező óvodai nevelésről szóló jogszabály elfogadása után utólagos normakontrollra került sor, melynek során az Alkotmánybíróság elismerte, ez a szülők neveléshez való jogának korlátozása – írják. “Ennek ellenére érvényben hagyták a rendelkezést, azzal érvelve, hogy a törvény széles körű felmentési lehetőséget biztosít, és így arányosnak értékelték a szülői jogok korlátozását a remélt társadalmi cél érdekében” – olvasható a petícióban. “Most azonban a lehetőségeink szűkülni fognak, a korlátozás erősödik, így az arányosság is megkérdőjeleződik.” A javaslat alapján ugyanis a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnának felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik.

A petíciót aláíró szülők ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzanak meg egy olyan döntést, mely szerintük ellehetetleníti, hogy 4-5 éves gyerekeket családi körben neveljenek. Hozzáteszik: szerintük visszalépés lenne, ha csorbulna egy, már korábban megszerzett joguk.

Forrás: Eduline