Hirdetés

Szeptember végén kiderül, mire adnak majd pluszpontokat 2024-től az egyetemek és főiskolák

2 perc olvasás
Szeptember végén kiderül, mire adnak majd pluszpontokat 2024-től az egyetemek és főiskolák

2024-től teljesen átalakítják az egyetemi-főiskolai felvételi pontszámítási szabályait – például az intézmények dönthetnek arról, mire adnak pluszpontokat.

Hirdetés

„Az egyetemeknek szeptember végéig kell közzétenniük, hogy a felvételi során mire adnak 100 pontot” – közölte a Facebookon a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2024-től átalakul a felvételi pontszámítási rendszere. Továbbra is maximum 500 pontot lehet majd szerezni, de nem lesz minden szakon kötelező az emelt szintű érettségi, nem lesz központilag meghúzott minimumponthatár (amely eddig az alap- és az osztatlan szakokon 280 volt), nem kötelező pontot számolni a természettudományos tárgyak középiskolai jegyeiből.

A többletpontok rendszere is teljesen átalakul, 2024-től az egyetemek és főiskolák dönthetnek arról, mire adnak pluszpontokat. Az emelt szintű érettségi, a nyelvvizsga, a különböző versenyeredmények, az esélyegyenlőségi jogcím mellett figyelembe vehetik például a munkatapasztalatot, a felvételi vizsga eredményét vagy különböző teszteredményeket is.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!