Hirdetés

Százalékszámítás, koordinátageometria, kétismeretlenes egyenlet – ez van a középszintű matekérettségi első feladatrészében

2 perc olvasás
Százalékszámítás, koordinátageometria, kétismeretlenes egyenlet - ez van a középszintű matekérettségi első feladatrészében

Mutatjuk, mivel kell megküzdeniük azoknak, akik középszinten írnak. A feladatsorban akad logikai példa is.

Hirdetés

Gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara – ezekkel a példákkal kell megküzdeniük a középszinten matekból érettségizőknek.

A feladatlapban akad olyan példa is, ami árcsökkentésről szól, de olyan is, ami nem számolós, hanem logikai feladat.

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a matematika érettséginek. A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, erre 45 percük van. A második feladatrészre már 135 percük van, ott közép- és emelt szinten is öt feladatot kapnak az érettségizők. Ezek közül kettő kötelezően megoldandó, viszont az utolsó három feladat közül csak kettőt kell megoldani, egyet passzolni lehet – viszont ott jól láthatóan fel kell tüntetni, hogy melyiket hagyja ki a vizsgázó, ugyanis ha ezt nem teszi meg, akkor a javító tanár automatikusan az utolsó feladatot nem fogja figyelembe venni pontozásnál.

A matek érettségin egy sor eszközt lehet használni: ilyen a függvénytáblázat, a körző, vonalzó, szögmérő, valamint a számológép is – viszont számológépből csak azokat fogadják el, amik nem képesek szöveges adatok tárolására.

Hirdetés

Itt követhetitek közvetítésünket a matekérettségiről, ebben a vizsga után a középszintű érettségi nem hivatalos megoldásait is meg fogjuk mutatni:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!