Hirdetés

Számológép kell. De milyen?

Pillanatokon belül kezdődik a tanév, és ha most mentek középiskolába, számológépre biztosan szükségetek lesz. Ha tudatosan készültök, valószínűleg már többször is végigpörgettétek a fejetekben, hogy hosszú távon mi mindent kell tudnia egy ilyen kütyünek. Segítünk egy kicsit.

Hirdetés

„Az általános iskolában szigorúan még mindent csak papíron számoltunk, számolhattunk. Legfeljebb néha otthon, a bonyolultabb házi feladatok eredményeinek ellenőrzésére használtam a szüleim zsebszámológépét. Gimiben viszont már a legelejétől meghaltam volna nélküle. Ráadásul az is viszonylag hamar kiderült, hogy a négy alapműveletes sima nyomogatós gép ide édeskevés lesz” – mesélte Klaudia, aki idén érettségizett egy – elmondása szerint – teljesen átlagos vidéki gimnáziumban. A gazdasági szakon továbbtanuló, leendő egyetemi hallgató hozzáteszi, neki az úgynevezett tudományos számológép kategória jött be, “utánanéztem a neten a szabályzatban, és a matektanárunk is azt mondta, hogy bevihetjük magukkal számológépet az érettségire és az összes feladatnál használhatjuk is. Így is lett.”

Azt már Zsolt, egy másik frissen érettségizett végzős mesélte el, hogy ő is ugyanezt tapasztalta középiskolásként. „Az érettségin, pontosabban előtte nagyon figyeltünk rá, hogy csak olyan számológépet vigyünk, ami engedélyezett. Nálunk ezt a matekvizsga előtt szigorúan ellenőrizték is. A lényeg, hogy alapvetően ne olyan számológép legyen, amibe szöveges tartalmakat, szöveges fájlokat el lehet menteni. Nyilván a puskázás kivédése miatt” – mondta.

Az is fontos, hogy a számológép grafikonokat se tudjon ábrázolni, különben kitiltják. Ahogy azokat a nagyobb kijelzős verziókat sem hagyják, amik felrajzolják a függvényeket és a grafikonokat. Szintén nem jó, ha a gép programozható” – egészítette ki az eddigieket Máté, aki matekból idén emelt szinten érettségizett.
 
Ma már nagyon profi gépek tudnak segíteni benneteket vizsga közben, de arra mindenképpen figyeljetek, hogy mindig pontosan kövessétek az érettségi feladatlapok útmutatásait. Ez többnyire azt jelenti, hogy a megoldások gondolatmeneteit szinte kivétel nélkül le kell írni úgy, hogy a fontosabb részletszámításokat majd a javítás során nyomon lehessen követni.

©

Miért érdemes korábban megvenni?

Az érettségi élménnyel már rendelkező diákok hozzátették: volt, aki próbálkozott vele, de nem volt jó ötlet pár száz forintos, ki tudja honnan szalajtott számológéppel nekiülni a mateknak. Leginkább azért, mert alig egyévnyi rendszeres használat után felmondta a szolgálatot. „A nagyobb, ismertebb márkák 4-5-6 ezer forintos kategóriájú számológépei szerintem tökéletesen megfelelnek azoknak, akik csak alapszinten tanulják a matekot és fizikát, egyikből sem terveznek emelt szinten érettségizni” – foglalta össze véleményét Máté, aki az emelt szintnek biztonsággal már csak egy 9-10 ezer forintos kategóriába tartozó géppel mert belevágni.

„Egy olyan középiskolai diáknak, akinek hasonlóak a tervei, és komolyabban foglalkozik a matematikával, nem árt, ha minél több tudományos funkcióval bír a számológépe. Nekik leginkább a 240 feletti tudományos funkciós eszközök lesznek hasznosak” – ezt már a számológépek gyártásával is foglalkozó Casio munkatársa fűzte hozzá. Tompa István szerint például ilyen tudományos funkció lehet a véletlenszám-generátor és szögfüggvényszámoló képesség.

A szakember úgy véli, a megfelelő számológép kiválasztásakor a kijelző tudása is meghatározó szempont lehet. A közismert asztali és zsebszámológépekre jellemző egysoros kijelző mellett a középiskolai diákok jobban járnak a kétsoros kijelzővel rendelkező gépekkel. „A felső sorba beírod a műveletet, majd a második kiadja az eredményt. A nagyobb felbontású, pontmátrixos kijelzőjű számológépekbe pedig már úgy írhatod be a műveletet, ahogy az a tankönyvben szerepel. A számokat például beírhatod tört formátumban, vagy a gyökjel alá is beviheted” – részletezte a legújabb gépek képességeit Tompa István, melyek tudását szintén korlátlanul kihasználhatjátok az érettségin is. 

Jó hír, hogy a számológép nem iPhone, nem jelenik meg belőle a piacon évente egy – minden előzőnél szebb és jobb f- ejlesztés. A technológiai eszközöknél hiába vagyunk hozzászokva a viszonylag gyors elévüléshez, a számológépek világára nem hat ez a tendencia. Így a számológépet nyugodtan megvehetitek már a középiskolai elején, már csak azért is, hogy a működését kellőképpen kiismerhessétek az érettségi vizsgáig, történjen az bármilyen szinten. „Számológép és számológép logika közt is van különbség. Ha a diák ugyanazt használta négy évig, akkora rutinja lesz, hogy mire eljut odáig, az érettségin már csukott szemmel végig tudja billentyűzni a számológépen az összes műveletet.”

 

 

A cikk a Casio támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.

Forrás: EdulineAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!