Hirdetés

Szaktanári vélemény: diákbarát feladatokat kaptak a vizsgázók

2 perc olvasás
Szaktanári vélemény: diákbarát feladatokat kaptak a vizsgázók

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a borokról szóló ismeretterjesztő szöveg, szaktanárunk szerint nincs mitől tartania a vizsgázóknak. Alapos odafigyeléssel könnyen megbirkóznak a szövegértés és a gyakorlati szövegalkotás feladattal is.

Hirdetés

Pontban 9 órakor elkezdődött az idei magyarérettségi. Mint ahogy arról beszámoltunk, a vizsga első részében egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak a diákok, a gyakorlati szövegalkotásban pedig egy kampányról szóló téma és egy levél közül választhatnak.

Az Eduline által megkérdezett magyartanár szerint a szövegértési feladat bár elsőre nehéznek tűnik, hiszen nem irodalmi szöveg, hanem egy folyóiratban megjelent cikk átdolgozása, valójában nagyon diákbarát annak ellenére is, hogy sok szakmai információt tartalmaz, mivel a hozzájuk tartozó feladatok tipikusan olyanok, amilyeneket a diákok a korábbi években már gyakorolhattak.

Extra odafigyelést a táblázat és az igaz-hamis feladat igényelhet, grammatikai feladatrész pedig annak ellenére sincs, hogy jövőre már ezt is számonkérhetik, sőt, a korábbi években is előfordult.

Mi a helyzet a gyakorlati szövegalkotással?

Hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, az első feladatlap második részében a diákok egy biciklis kampány és levélírás közül választhatnak. Szaktanárunk szerint a kampány kifejezetten jó téma a diákok számára, hiszen legtöbbüket érdekelheti a téma, a feladat pedig egyáltalán nem szokatlan. A választható levélírás viszont egy kicsit már bonyolultabb, hiszen ehhez a feladatmegoldáshoz nincsenek tipikus formai követelmények, azoknak viszont kifejezetten kedvező lehet, akik esetleg tagjai a Diákönkormányzatoknak (DÖK).

A 2023-as magyarérettségiről szóló percről percre tudósításunkat itt követhetitek:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!