Hirdetés

Szaktanár a töriérettségiről: Logikusan gondolkodva négyesre is meg lehetett csinálni

3 perc olvasás
Szaktanár a töriérettségiről: Logikusan gondolkodva négyesre is meg lehetett csinálni

Voltak feladatok, amiket akár kizárásos alapon is meg lehetett oldani.

Hirdetés

Kézenfekvőbb volt a diákoknak az idei történelemérettségi középszintű tesztje, mint tavaly – értékelte a vizsgát az Eduline kérdésére Edényi László, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója és történelemtanára. Edényi szerint a diákok örültek az esszétémáknak, hiszen olyanokat kaptak, amiket a legtöbb pedagógus jellemzően sokat gyakoroltat, alaposan megtanít a diákjainak.

Az esszétémák sorából nehézségben egyedül a rendszerváltozást érintő lóghatott ki, azt viszont – emelte ki a töritanár – ki lehetett kerülni, ha a vizsgázó Széchenyit választotta. Az Eduline-nak megszólaló diákok nagy része pedig így is tett.

A rövid feladatok szerinte szintén egyértelműek voltak. „Ha valaki valamit nem tudott, akkor azt kizárásos alapon meg tudta csinálni, hiszen több feladatban is voltak olyan leírások, amik nem lehettek érvényesek az adott fogalomra, jelenségre. A logikus gondolkodás és a szövegértés volt nagyon fontos” – mondta Edényi.

Akadt azonban Edényi szerint olyan példa is, ahol elengedhetetlen volt, hogy a diákok ne ismerjék az adott témához kapcsolódó szakkifejezéseket. Ilyen volt a rövidebb kérdések között a Hunyadi Mátyást érintő feladatsor, ahol a diákoknak, ha pontot akartak szerezni, tudniuk kellett a rendkívüli hadiadó fogalmát, amivel Mátyás a korábban még Károly Róbert által bevezetett kapuadót alakította át úgy, hogy nem csupán minden portának, hanem minden családnak meg kellett fizetnie azt.

Hirdetés

Okozhatott a diákoknak apróbb fennakadást a felvilágosodást érintő feladat is, viszont Edényi szerint kizárásos alapon azt is viszonylag könnyen meg lehetett oldani.

„Nem lesz mindenkinek tökéletes” – szummázott Edényi – „de hármasra, vagy négyesre, ha logikusan gondolkodik valaki, meg lehetett csinálni”.

Az első infókat a középszintű töriérettségi tesztfeladatairól itt, az esszékérdésekről itt találjátok. Kérdeztünk szaktanárt is, az ő véleményét a tesztfeladatokról itt, az esszékérdésekről pedig itt tudjátok elolvasni. A nem hivatalos megoldásokat pedig itt tettük közzé.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!